Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tři roky od Schumacherovy nehody. Žije, ale jako by neexistoval

Autor: ija

Přesně tři roky uplynuly od tragické lyžovačky ve francouzských Alpách. Michael Schumacher, sedminásobný mistr světa formule 1, trávil konec roku s rodinou na horské chatě v Méribel a se svým tehdy čtrnáctiletým synem Mickem vyrazil na sjezdovku. Nevinně vyhlížející pád z 29. prosince 2013 se nakonec ukázal být fatálním. Legendárního pilota už tři roky nikdo neviděl a o jeho stavu panují jen dohady.  

Vyjel mimo sjezdovku, na helmě měl připevněnou kameru. Byly to právě tyhle faktory, které přispěly k tragédii? Ještě při transportu do nemocnice Michael Schumacher komunikoval se záchranáři, později ale upadl do kómatu a jen rychlá operace ho udržela při životě. Celý svět chtěl vědět, co je s nejúspěšnějším pilotem v historii F1, před nemocnicí v Grenoblu čekaly stovky televizních štábů. Zprávy od lékařů byly ale kusé a z jeho domu u Ženevského jezera, kam byl převezen v září 2014, už přišlo jen mlčení.   

Od té doby žádné pozitivní zprávy z oficiálních míst. Rodina nekomunikuje, manažerka Sabine Kehmová mluví o soukromí rodiny a trpělivosti. Naděje milionů fanoušků občas přiživí spekulace, že populární závodník dělá pokroky. Podařilo se mu ujít pár kroků? Komunikuje s manželkou Corinnou a dětmi alespoň očima? Pohne rukou?

Téměř vždycky ale přichází vyvrácení. Že na tom Schumacher vůbec není dobře, občas letmo prozradí někdo z okruhu jeho přátel.

Váží prý jen něco kolem 45 kilogramů, stará se o něj patnáctičlenný tým zdravotníků v soukromé nemocnici, kterou nechala manželka Corinna vybudovat v jejich vile ve švýcarském Glandu. Náklady na léčbu dosahují sumy 3,75 milionu korun týdně, a to je hodně i na rodinu, jejíž jmění činí v přepočtu přes dvacet miliard korun.

Pravděpodobnost uzdravení klesá s každým dalším dnem, měsícem, rokem. Právě tři roky označuje většina odborníků za krajní hranici, kdy je ještě možné nepříznivý stav zvrátit.

Schumacher vyhrál 91 velkých cen, pro miliony fanoušků zůstává ikonou. 3. ledna mu bude 48 let.