Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Štěpánek setřel Kyrgiose: Vidíš to letadlo? Je tvoje, sbal se a vypadni!

Autor: Pavel Novotný

Dělí je sedmnáct let a moře zkušeností. Radek Štěpánek a Nick Kyrgios jsou přesto navzdory velkému věkovému rozdílu i temperamentu dobrými přáteli. I když na počátku to na velké kamarádství nevypadalo. "Vidíš to letadlo nahoře? Další je tvoje! Raději se sbal a vypadni," řekl před časem po jednom z tréninků s horkokrevným Australanem český tenista. To nebyl zrovna ideální start, jak navázat přátelství...

Na kurtech řádí, jak se mu zamane. Když chce, dokáže porazit kohokoliv na světě a když ne, klidně se na zápas vykašle. A nebo vynadá soupeři, rozhodčímu či divákům. Povaha čtrnáctého hráče světa je hodně rozporuplná a u řady tenistů si získal pověst nesympatického člověka, kterému je lepší se vyhnout. 

Ne tak u karvinského rodáka. Přátelství Radka Štěpánka a Nicka Kyrgiose mělo začátek po jednom z tréninků v Miami. "Jak jsem to udělal? Prostě jsem mu řekl pravdu do očí. Nic jsem neplánoval ani nevymýšlel, byla to spontánní akce a fungovalo to," vysvětlil v rozhovoru pro web sport360.com Štěpánek.

Ale popořádku. Nick Kyrgios a Radek Štěpánek se před turnajem v Miami domluvili na společném tréninku, během kterého se jednadvacetiletá superstar chovala dle svého zvyku. Házení a ničení raket, vzteklé odpaly míčků a podobné výstupy však nenechaly českého tenistu v klidu.

Radek Štěpánek na returnuFoto EPA

"Přišel jsem za ním a řekl jsem mu. "Vidíš támhle to letadlo nahoře? Tak až poletí další, ty v něm budeš sedět. Možná by ses tedy měl jít sbalit a vypadnout. Jenom tady všechny otravuješ," setřel Kyrgiose.

A pokračoval. "Lidé se ti tady snaží pomoct a ty na to kašleš. Když tě baví víc basketbal, tak běž na letadlo a leť domů si ho zahrát. A neplýtvej našim časem," dorazil zaskočeného Kyrgiose Štěpánek.

Na nezvladatelného tenistu však tato taktika fungovala. "Reagoval dobře, mluvil se mnou a bylo znát, že si to vzal k srdci. A nedávno dokonce prohlásil, že by si mě dokázal představit za trenéra, to mě moc potěšilo," pokračoval dvojnásobný daviscupový vítěz.

Jinak má Štěpánek pro o sedmnáct let mladšího kolegu pouze slova uznání. „Nick má potenciál stát se nejlepším hráčem světa. Pokud se vyvaruje pádů a mentálně se vydá na správnou cestu, může opravdu útočit na ty nejlepší.“

Štěpánek: Konec kariéry? Mé tělo mi to řekne

Radek Štěpánek se v rozhovoru pro sport360.com rozpovídal i o své tenisové dlouhověkosti a touze vydržet na tour minimálně do čtyřiceti let. A že to myslí vážně, potvrzuje i na probíhající kvalifikaci na Australian Open, kde se dostal už do finálového kola. V kvalifikacích mimochodem vyhrál už osmnáctý zápas v řadě.

"Je to velmi těžké prodírat se kvalifikačními boji, ale věřím, že na to pořád mám. Chci se vrátit do stovky a hrát s nejlepšími," potvrdil Štěpánek, kterému chybí k návratu mezi TOP 100 překonat dva soupeře na žebříčku.

Ani přes pokročilý tenisový věk však Štěpánek nepřemýšlí o tom, že by začal upřednostňovat deblovou kariéru. "Vždycky chci vyhrát. Když jdu hrát singla či debla, chci tomu dát vše. Ani jednu soutěž neupřednostňuji. Miluji tenis, jsem šťastný, že ho stále mohu hrát a věřím, že to ještě pár let vydrží. Jsem rád, že se mě novináři už tři čtyři roky ptají na konec mé kariéry. Znamená to, že jsem pořád v kondici a schopný bojovat s nejlepšími."

Nick Kyrgios má trochu divokou povahuFoto ČTK/AP

O konkrétním datu, kdy odejde to tenisového důchodu, zatím bývalý osmý hráč světa nepřemýšlí. "Pořád říkám, že zatím nevidím tu pomyslnou cílovou pásku. Konec přijde, až mi moje tělo jednoho rána řekne dost. Poznám to podle toho, že už nebudu mít chuť do tréninku a do sportu, který miluju. Tyhle dva momenty musí být splněny, do té doby o konci neuvažuju."

Přesto i on si uvědomuje, že jeho soupeři jsou čím dál tím mladší. "Stalo se mi to v Tokiu. Jeden den jsem hrál proti sedmnáctiletému klukovi, druhý den o rok staršímu. Dohromady jim bylo zhruba tolik kolik mně. Je to už druhá nebo třetí generace tenistů, co na tour potkávám a to je jen dobře," říkal s úsměvem Štěpánek.