Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Jak japončíka Latvalu »šu*ali« Poláci! V servisu WRC se děly věci

Autor: ps

Uplynulý víkend nabídl fantastickou podívanou »šílenců« za volanty WRC speciálů světové rally, které ničily šotolinové cesty kolem polského jezera Mikljanki. Byla nebezpečná, rychlá, kluzká, ale naprosto okouzlující a vzrušující. Samozřejmě i s místními výstřelky…

Během kapkami zkrápěného víkendu se nám v Polsku rozmohl takový nešvar – šu*at. Jak je to možné? Tak zaprvé – v Polsku je možné všechno (třeba vypít láhev vodky, z níž roste tráva, otočit rally simulátor na střechu či potkat ruskou Dolly Buster s duckfejsem, jak si dělá selfíčka s jezdícími schody na letišti). Zadruhé – takhle se u našich severních sousedů mluví.

„Šu*ám Latvale!“ křičel jeden z nadšenců v servisní zóně oblečený do červenobílých barev japonského týmu Toyota Gazoo Racing. Někteří fanoušci se okamžitě otáčeli. Hlavně ti z Česka, kteří podporovali nejlepší piloty planety kolem úzkých polských tratí v početných skupinkách. Někteří se smáli, jiní se divili a ti, co ví, že polsky šu*at znamená hledat, vtipkovali.

V servisu Toyoty všichni ví, kde co najdou. Je tam pořádek jako v michelinské kuchyni.
V servisu Toyoty všichni ví, kde co najdou. Je tam pořádek jako v michelinské kuchyni.

Jenže podnapilý polský chlopak bez vlasů měl svůj svět. Prostě jen hledal svého favorita, jenž se v pátek i polovině sobotních zkoušek držel mezi třemi nejlepšími. „Jari Matti Latvala, šá la lá la lá,“ zpíval později s kolegou na tribuně. Naprosto si špičkovou atmosféru světové rally užívali. Jenže...

Svůj idol našli se sklopenou hlavou v nablýskaném stanu Gazoo týmu. Na autě finského rychlíka v tom momentu makalo kolem šesti mechaniků, vrtali se v motoru, v podvozku. Super rychlou autoskládačku s tisíci šroubky rozebrali, pak ji dali zase zpět. Jako nějakou hračku pro osmileté děti! A naši kolíbající se borci? Ti se zapírali o zábradlí.

Ve druhé etapě tak bylo jasné, že finský jezdec už v sobotu nenastoupí. Byla otázka, zda borci se šroubováky dají jeho porouchaný Yaris dohromady. Povedlo se! A díky pravidlu Rally2 se Jari mohl v neděli vrátit za volant. Po tratích mezi stromy, kde byste i na kole jeli opatrně (silniční byste určitě nesli na zádech), létal rychlostí přes 170 km/h! Klíčové pro něho bylo vítězství v posledním měřeném úseku tzv. Power Stage. Za ni dostává nejlepší pětice šílenců v kombinézách extra body do šampionátu.

Domů do Finska, kam teď světový šampionát míří, si jich tedy Latvala odvezl pět, a ví, že pokud vydrží technika a neudělá v zemi tisíců jezer chybu, může bojovat o bednu. I bez polského šu… tedy hledání.

Průjezd světového šampiona Sebastiana Ogiera.
Video se připravuje ...