Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pistorius za dva roky z vězení? Ať je za mřížemi 15 let, vyzývá žalobce

Autor: nit

Trudný příběh beznohého běžce Oscara Pistoriuse ještě stále nekončí. Jihoafrický paralympijský hrdina v roce 2013 zabil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou a žalobce pro něj chce přísnější trest než šest let, které za vraždu vyfasoval.  Příběhu už si také všimli filmaři.

Oscar Pistorius se stále musí obávat, že mu vražda Reevy Steenkampové neprojde tak snadno, jak se zatím zdálo.

Jihoafrický beznohý běžec zabil svou přítelkyni při incidentu na svatého Valentýna 2013, když uprostřed noci vypálil čtyři kulky na dveře koupelny, hájil se, že Steenkampovou zaměnil s domnělým vetřelcem. Za zabití z nedbalosti dostal nejprve trest na pět let a po necelém roce byl propuštěn do domácího vězení.

Později byl jeho čin překvalifikován na vraždu, soud mu udělil šestiletý trest, což však žalobce označil jako „šokujícím způsobem nízký trest“. V současné situaci by mohl být Pistorius propuštěn z vězení už v roce 2019 na podmínku. Jihoafrický odvolací soud však bude v listopadu projednávat odvolání státního úřadu žalobce.

„Pistorius nikdy nepodal rozumné vysvětlení svého činu. Měl by ve vězení strávit minimálně patnáct let,“ uvedl žalobce Gerrie Nel.

Zatímco skutečný příběh Oscara Pistoria stále není uzavřen, látky už se chopili filmaři. V listopadu bude mít na jihoafrickém kanále Lifetime premiéru snímek nazvaný Blade Runner Killer, který využívá Pistoriovy přezdívky Blade Runner. Tu si vysloužil díky svým karbonovým protézám, s nimiž získal šest zlatých paralympijských medailí a také stříbro ve sprinterské štafetě na atletickém MS 2011 v Tegu.

Pistoria bude hrát herec Andreas Damm, známý například ze seriálu Tak prosté. Příběh bude vyprávěn pohledem Steenkampové a její matky. Bude v něm zachycena Pistoriova cesta ke slávě i spory s jeho přítelkyní.

Oscar Pistorius v obležení novinářů před soudním stáním
Oscar Pistorius v obležení novinářů před soudním stáním