Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Náhlá smrt Novotné (†49), blízcí jsou v šoku: Rakovina jí napadla ženské orgány!

Autor: top, kon, jn

Tráva ve Wimbledonu přestala na chvíli růst, tenisový svět oněměl šokem. Ta zpráva vyrazila dech všem od Melbourne po New York. Zemřela legenda Jana Novotná (†49).

Wimbledonská šampionka z roku 1998 podlehla rakovině, která napadla její ženské orgány. Se zákeřnou chorobou válčila 17 měsíců. O tom, že je nemocná, se dozvěděla loni v létě po návratu z Wimbledonu. Na tamních travnatých dvorcích se tehdy v plné síle proháněla při exhibici legend. V tradičních bílých šatičkách, s blonďatými vlasy staženými do culíku…

Když o deset měsíců později, letos v dubnu, poskytovala velký rozhovor pro Blesk, vypadala znatelně jinak. Krátká obarvená kštice, pohublejší rysy. Ale sršela z ní pořád stejná energie. O tom, že bojuje nejtěžší zápas svého života, nepadlo ani slovo. Věděli o něm jen ti nejbližší a pár lidí z tenisového prostředí. „Kdykoli mohla, chodila holkám fandit při zápasech Fed Cupu. Když jsem ji ale zval loni na podzim na finále do Francie, kvůli nemoci se omluvila,“ vzpomněl šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. Na veřejnost však žádná zvěst nepronikla.

Blízko wimbledonského triumfu byla Jana Novotná v roce 1993. Po prohraném finále se tehdy rozplakala na rameni vévodkyně z Kentu.
Blízko wimbledonského triumfu byla Jana Novotná v roce 1993. Po prohraném finále se tehdy rozplakala na rameni vévodkyně z Kentu.

Jana podstupovala chemoterapie v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, podrobila se chirurgickému zákroku. A spřádala plány, že bude pokračovat v práci trenérky. „Hrozně mě to baví, naplňuje mě to. Jsem otevřená jakékoliv nabídce,“ prohlásila v květnu Novotná , která krátce vedla Francouzku Bartoli a od roku 2014 spolupracovala dva roky s českou nadějí Barborou Krejčíkovou. O to víc všechny tragická novina ranila. A i přátelé, kteří o jejím souboji s těžkou nemocí věděli, byli včera smutnou zvěstí zaskočeni. „Myslela jsem, že léčba zabrala a že je nemoc zažehnaná,“ řekla Blesku Janina někdejší deblová parťačka Helena Suková, která s Novotnou naposledy mluvila letos na Wimbledonu.

Bohužel, v posledních týdnech už bylo zřejmé, že se blíží nezvratné. „Myslím, že její stav neposkytoval žádnou šanci na trvalou úzdravu. Všichni jsme doufali a věřili v nějaký zázrak, který se nestal. Doufám, že zemřela bez bolestí,“ řekl Blesku Novotné přítel a český lékař Rom Kostřica, s nímž svůj stav konzultovala.

Novotná zemřela v neděli. „Odešla pokojně, obklopená rodinou,“ sdělil šéf ženského okruhu WTA Steve Simon. Do posledních chvíle o Janu pečovali maminka Libuše (75), otec František (75) a bratr Pavel v jejím domě v Omicích u rodného Brna, kam se před sedmi lety vrátila z Floridy.

Sportovci o Novotné: Strašná zpráva, odešla velká osobnost
Video se připravuje ...