Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechmánek našel u soudu zastání. Neplánoval mě podvést, řekl Čajánek

Autor: ČTK, iSport.cz

Přišli jsme o peníze, ale necítíme, že by nás chtěl Roman Čechmánek podvést. I takové vyjádření zaznělo ve výpovědí svědků u zlínského krajského soudu projednávání případu olympijského vítěze z Nagana Romana Čechmánka, kterého se zúčastnili také bývalí hokejisté Petr Čajánek a Miroslav Blaťák. Státní zástupce viní Čechmánka z podvodu, hrozí mu až deset let vězení. 

Čajánek řekl, že Čechmánkovi půjčil sedm milionů Kč, které zpět nedostal. Na půjčku prý měli podepsanou směnku. "Peníze se nevrátily, potom jsem se v insolvenčním řízení přihlásil k pohledávce. V mezidobí jsme se bavili, jaká je situace. Věděl jsem, že Roman podniká, měl jsem přehled o tom, co se děje. Nemyslím si, že tam byl záměr mě podvést," uvedl Čajánek . O finančních potížích Čechmánka věděl.

Půjčené peníze prý Čechmánek předal tehdejšímu zlínskému advokátovi Milanu Holomkovi , který je měl zhodnotit. Holomek si později za podvody se škodou přes 233 milionů Kč vyslechl trest devíti let vězení.

O půjčku dvou milionů korun požádal Čechmánek v roce 2013 také Blaťáka. "V mém případě to nebyl problém, znám ho (Čechmánka) dlouho. Myslel jsem, že to bude všecko v pořádku, nevěděl jsem, že pan Čechmánek měl potom nějaké problémy. Řekl mi, že ta půjčka je na pivovar. Říkal mi, že nemá hotovost na účtu. Přišel jsem o své peníze," sdělil Blaťák.

Podle obžaloby Čechmánek půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že své závazky nebude schopen splácet kvůli tíživé finanční situaci. Způsobená škoda přesahuje podle spisu 15 milionů korun. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítl.

Obžaloba souvisí s Čechmánkovým neúspěšným podnikáním. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl desítek milionů korun. Od roku 2013 je šestačtyřicetiletý muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Bývalý hokejista provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, zhruba po roce fungování jej ale musel zavřít. Opravoval bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku.

Před soudem vypovídala i bývalá provozní Čechmánkova pivovaru. Svému nadřízenému údajně půjčila dva miliony. "Peníze byly použity na umoření dluhu u dodavatelů. Nemyslím si, že pan Čechmánek nechtěl zaplatit. Necítím se poškozena," řekla žena. Svou pohledávku prý později prodala za 400 000 Kč. "Kdyby neproběhla insolvence, tak ten pivovar si vede velice dobře. Uživil by se," doplnila někdejší provozní.

Miroslav Blaťák i Petr Čajánek už hokej nehrají. Nyní se sešli u soudu s Romanem Čechmánkem.
Miroslav Blaťák i Petr Čajánek už hokej nehrají. Nyní se sešli u soudu s Romanem Čechmánkem.

Další ze svědků měl s dalšími pěti lidmi zájem od Čechmánka pivovar za 30 milionů koupit a provozovat. "Anabáze skončila, když byl zablokovaný (Čechmánkův) majetek a vyhlášeno insolvenční řízení," sdělil muž.

Čechmánek už v pondělí uvedl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny pohledávky dostali. Vedení insolvence považuje za neprofesionální. Zmínil například vydražení zlínského pivovaru za 7,8 milionu korun, byť měl podle něj hodnotu 35 milionů Kč.

Soudní znalec z oboru účetnictví potvrdil, že hodnota Čechmánkova majetku byla vyšší než hodnota pohledávek. "Je otázka, zdali byla hodnota majetku uvedena správně. Investice v Holešově byla podle mě nadhodnocena. V Holešově byly proplaceny fiktivní faktury," uvedl znalec, podle kterého u bytového domu nebylo prostavěno vše, co bylo zaplaceno.

Hlavní líčení bude pokračovat 15. února.