Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrazivé detaily: Salovo (†28) letadlo bylo na tři kusy! Pilot neměl letět a dělal chyby

Autor: pav

Na povrch vyšly nové detaily katastrofy, která stála život fotbalového útočníka Emiliana Salu. Nové fotografie odhalují, že letadlo, ve kterém byl přepravován z Francie do Walesu, bylo rozbité na tři kusy... Pilot David Ibbotson, který při havárii také přišel o život, navíc podle posledních zpráv udělal několik zásadních chyb.

Nové podvodní fotografie zveřejnila vládní organizace AAIB, která vyšetřuje letecké katastrofy. Na nich je zřejmé, že letoun skončil rozdělený na tři části. Oficiální zpráva společnosti navíc informuje, že pilot David Ibbotson měl jen soukromou licenci, nikoli komerční, takže nemohl převážet osoby, a dopustil se několika omylů.

Hned čtyřikrát s letadlem prudce klesl, což do vysílačky odůvodnil špatnou viditelností. Thruba 15 sekund před osudovým nárazem začal prudce klesat rychlostí zhruba 145 kilometrů za hodinu. Podle vyšetřovatelů letadlo do 30 sekund od dopadu na hladinu kleslo na dno.

"Poslední kontakt radaru s letounem byl ve 20:12, když pilot požádal o to, aby mohl znovu klesnout. Poslední známá pozice letadla byla zaznamenána ve 20:16. Vrak byl nalezen na dně zhruba 30 metrů od poslední známé pozice," stojí v oficiální zprávě.

AAIB plánuje s vyšetřováním pokračovat, zajímá především to, Ibbotson neletěl přímo, ale několikrát změnil směr.

Emiliano Sala letěl 21. ledna z Nantes do velšského Cardiffu, kam přestoupil. Vrak letadla s tělem 28letého útočníka byl nalezen 7. února.

Vrak letadla, v němž zahynul fotbalista Emiliano Sala
Vrak letadla, v němž zahynul fotbalista Emiliano Sala