Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dojemná slova výškaře Báby o ochrnuté dcerce! Veřím, že bude chodit!

Autor: Petr Žaloudek

Když během těhotenství zjistili, že plod trpí rozštěpem páteře, rozhodli se s manželkou Martinou, že budou bojovat. Dcera Jaroslava Báby (34) Rebeka (2) se narodila předčasně a s ochrnutím nohou. Bronzový výškař z Her v Aténách ale věří, že se jednou uzdraví.

Ta diagnóza vážné vývojové vady zjištěná v 18. týdnu těhotenství zněla: Rozštěp páteře s meningomyelokélou. „Bylo jisté, že pokud budeme v těhotenství pokračovat, život se nám dočista změní,“ píší manželé Bábovi na stránkách, kde se snaží mimo jiné získat finanční podporu pro léčbu, a dodávají: „Nedokázali jsme se naší holčičky vzdát.“

Šest týdnů poté proběhla v Belgii prenatální operace. V Belgii proto, že se v Česku neprovádí. Jedním z jejích rizik je předčasný porod a k němu také ve 26. týdnu těhotenství (tedy 14 týdnů před termínem) bohužel došlo. I přes extrémní nezralost a váhu 910 gramů bylo třeba již pár dní po narození s Rebekou v inkubátoru třikrát denně cvičit.

Dcera českého výškaře Jaroslava Báby rebeka podstupuje speciální terapii
Dcera českého výškaře Jaroslava Báby rebeka podstupuje speciální terapii

„Když se Beky narodila, vypadalo to, že bude od pasu dolů ochrnutá, uměla pouze přitahovat nohy díky břišnímu svalstvu, k tomu je měla spasticky natažené a přitažené k sobě, a tak jí nešla zpočátku nasadit ani plenka,“ popisují Jaroslav s Martinou.

Brzy následovala druhá operace, po které malá začala ohýbat nožky v kolenou, a i když rodiče žili v naději, další rozhýbaní se už nezdařilo. „Od kolenou dolů zůstává ochrnutá úplně a kolem kyčlí to také není úplně v pořádku, ale i tak se snažíme pracovat s tím, co máme,“ píší.

„Je toho strašně moc, co jsme už vyzkoušeli. Chceme pro dceru udělat maximum,“ řekl včera Blesku výškař, který po minulé sezoně ukončil bohatou kariéru. „Věříme v to, že začne chodit,“ dodal s nadějí v hlase.