Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřela legenda jachtingu! „Admirál“ Holý (†98) byl i v protinacistickém odboji

Autor: ris

Smutná zpráva připlula z Českého yacht klubu. V neděli 6. října zemřel jeho dlouholetý člen a předseda Rudolf Jan Holý (†98), jemuž mezi svými nikdo neřekl jinak než »Admirál«!

Holý byl průkopníkem jachtingu u nás. Charismatickým mužem, jehož zdobila ohromná vůle a odvaha, kterou prodal nejen na veletocích a mořích, ale ve čtyřicátých letech také v protinacistickém odboji.

Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942 dokonce pomáhal shánět coby skaut úkryt paragánům československé exilové armády Janu Kubišovi s Jozefem Gabčíkem, po jejichž partyzánské akci velitel Hlavního říšského bezpečnostního úřadu 4. června zemřel.  

„Sháněl jsem pro ně úkryt ve Stromovce. Zdálo se mi to jako vhodné místo,“ vyprávěl Holý pro jednu z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě pametnaroda.cz.

Legendární český jachtař a hrdina Rudolf Jan Holý
Legendární český jachtař a hrdina Rudolf Jan Holý

Když se kaplanovi Václavu Petřekovi, který v kostele parašutistům poskytl azyl, o vytipované lokalitě zmínil, dozvěděl se o jiném plánu, který však zůstal nenaplněn. „V noci došlo k jejich prozrazení a ke střelbě,“ vzpomínal Holý na 18. června 1942.

K jachtingu se »Admirál« dostal v šedesátých letech. Ještě letos se zúčastnil náročné plavby po Baltském moři. Byla tou poslední, kterou Holému osud dopřál.

„Český yacht klub i český jachting v něm ztrácí nejen zaníceného sportovce, zkušeného námořního jachtaře, ale i neúnavného organizátora s obrovskou pracovitostí. Čest jeho památce,“ stojí v oficiálním prohlášení Českého svazu jachtingu.