Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Liberec musí 12 let po MS platit mastnou pokutu: Kostlivec za 17 milionů!

Autor: zal

Kdyby si v té době vlezl do skříně prvnáček, vyleze z ní teď maturant. Na Liberec vypadl kostlivec po mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Zuby zacvakal, že má město zacvakat 17,2 milionu korun.

Od finančně zfušovaného šampionátu uběhlo už více než 12 let. Z veřejných zdrojů na něj šlo přes 2 miliardy korun, přesto dál vysává rozpočty. Ten covidem nahlodaný liberecký má z rozhodnutí Generálního finančního ředitelství připravit o milionovou sankci a penále za nedodržení dotačních podmínek při přípravě MS.

Město totiž neuspělo s žádostí na ústředí všech »finančáků«, aby mu byla pokuta odpuštěna. Odvolat se proti rozhodnutí nelze, nicméně Liberec může znovu požádat o prominutí, anebo alespoň o posečkání s úhradou.

Vysoká sankce souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu – např. osvětlení skokanských můstků či garáže pro rolby. Což jsou paradoxně sportovní »pomníky«, které dnes nemají využití, protože skokanský areál v zimě nefunguje. Přestavba můstků začala v době, kdy pořadatelům šéfoval Roman Kumpošt. Kateřina Neumannová , za jejímž úřadováním zůstala sekera 92 milionů, od něj převzala v roce 2007 Ještěd již rozkopaný a naprojektovaný.

Při opravě ještědských můstků na MS 2009 došlo k nedodržení dotačních podmínek. Pykat za to má liberecká radnice. Areál se v zimě kvůli vysokým nákladům nepoužívá.
Při opravě ještědských můstků na MS 2009 došlo k nedodržení dotačních podmínek. Pykat za to má liberecká radnice. Areál se v zimě kvůli vysokým nákladům nepoužívá.