Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Pověrčivý šampion Lewis Hamilton: Dřív nosil trenýrky pro štěstí

Autor: nit

Vítěz nedávné Velké ceny Maďarska F1 Lewis Hamilton se přiznal k neobvyklým rituálům, jimž propadl jako mladý jezdec. Patřilo mezi ně nošení trenýrek pro štěstí. Hamilton se jich držel do té doby, než mu je maminka vyprala, takže se srazily.

Dnes je to sebevědomý bývalý mistr světa, který nedávno konečně získal první vítězství v závodě F1 pro Mercedes. Kdysi byl ale Lewis Hamilton v zajetí rituálů.

„Když jsem byl opravdu malý, brácha mi dal malý kaštan, který jsem začal nosit v mé závodní kombinéze,“ líčil Hamilton pro Daily Mirror. „Ztratil jsem ho a myslel jsem si, že mi to přinese smůlu. Měl jsem taky pár trenýrek pro štěstí, ale moje máma mi je srazila.“

Dodržování rituálů sportovcům často pomáhá k soustředění před výkonem. Pokud  si ale začnou příliš zakládat na to, kolikátí jdou na hřiště, jakou nohou vykročí, či jakou si první zavazují tkaničku, může se dobrý zvyk stát nepříjemnou posedlostí.

„Jistým způsobem jsem si nasazoval ponožku a nechával jsem si na helmě ochranou fólii,“ vypráví Hamilton. Britský pilot se svých rituálů držel, dokud fungovaly Pak se ho ale ve formuli 3 potkala nehoda.

„Od té chvíle jsem si řek: S těmihle blbostmi končím!“