Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Osudy pilotů F1 (1. díl): Ayerton Senna před smrtí už jednou vstal z mrtvých

Autor: ps

SERIÁL | Fenomén, talent, ale také dříč a profesionál. Brazilský pilot formule 1 Ayrton Senna (†34) se během deseti let v závodním kokpitu vypracoval v nezapomenutelnou hvězdu. To, co tolik miloval, se mu bohužel stalo osudné.

Ve třinácti letech poprvé usedl do ostrého závodu, tentýž rok dokázal i vyhrát. Sennův talent nemohl nikdo přehlédnout. Neodmítnutelná F1 klepala na dveře, ale Brazilec první nabídce od McLarenu v roce 1982 řekl ne.

„Ještě nejsem připraven,“ šokoval fanoušky i lidi ze sledovaného seriálu. Věděl proč – o šest let později v barvách tohoto týmu držel první ze tří mistrovských titulů. Ten poslední v roce 1991.

Ayrton Senna, horkokrevný a výbušný chlapík, se jak na trati, tak také mimo ni postaral o několik excesů. Ta to především s největším rivalem Nelsonem Piquetem.

Vyhrával, miloval rychlost, ale přišel den, kdy narazil. Doslova! V roce 1994 na okruhu Imole na něho poprvé »promluvil« osud v tréninku. Tragicky při něm totiž zahynul rakouský závodník Roland Ratzenberger. Piloti před Velkou cenou drželi minutu ticha.

Jenže černý víkend pokračoval. Začátek Grand prix poznamenala velká nehoda. Kusy formulí se rozlétly mezi diváky, několik z nich zranily. Závod se po vyčištění trati rozjel znovu, Senna vedl. Pak přišlo sedmé úplně poslední kolo a nebezpečná zatáčka Tamburello.

Ayrton má na tachometru 310 km/h. Vjíždí do zatáčky, ale vylétává z trati a naráží do bariéry. V celku zůstává jen polovina vozu, pilot sedí bez známek života připoután v kokpitu.

VIDEO | Podívejte se, jak vypadala Sennova nehoda

Během několika vteřin jsou u něho zdravotníci, o pár minut později je naložen do vrtulníku a transportován do nemocnice. Ukazuje, jaký je bojovník.

Přestože má několikanásobnou frakturou lebky a masivní krvácení do mozku, na chvíli se probírá. Bohužel poprvé a naposledy. Motoristický svět právě ztrácí obrovskou legendu.

Smrt Ayrtona Senny poznamenala i ty, kteří formuli 1 moc nesledovali. Důkazem je jeho poslední cesta na hřbitově Morumbi v Sao Paulu, kde ho doprovázelo více než milion lidí. Odešel hrdina, na kterého se nikdy nezapomene...