Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co (ne)víte o jedničce Plíškové: Proč nemá maturitu a táta musel do basy?

Autor: zal, ps
  • Ne tak často k vidění. Karolína Plíšková se na kurtu od srdce raduje.

    Kdysi měla velký sen. Stát se světovou jedničkou. Před lety ale Karolína Plíšková (25) náhle otočila a zatoužila po grandslamu. Jako by tušila, že dostat se na tenisový trůn bude nakonec »snazší«, než dobýt turnaj velké čtyřky. Co nevíte o životě nové královny světového žebříčku?

  • Na kurty od 4 let

    Karolína Plíšková překvapivě vypadla ve 2. kole Wimbledonu, nestačila na Slovenku RybárikovouFoto ČTK

    Světovou tenistkou číslo 1 se v pondělí stane dívka, která poprvé vzala raketu do ruky ve čtyřech letech. Rodiče pro Káju a její dvojče Kristýnu vybrali tenis, ač ho nikdo v rodině nehrál. Že by doufali, že se jím jednou budou dcery skvěle živit? „To ne. Ale je to pro holky asi nejlepší sport, kde se vám nemůže zdravotně nic moc stát,“ vysvětlila před časem Karolína pro Sport Magazín.

  • Nemá maturitu

    Karolína Plíšková na Wimbledonu.Foto ČTK

    Do osmi let trénovala se sestrou v rodných Lounech, než začala dojíždět do tenisového střediska v Litvínově. To už šla pro nesporný talent bokem i škola – od druhé třídy měla dvojčata individuál a chodily jen na zkoušky. A tak není divu, že Kája nemá ani maturitu. „Skončily jsme ve čtvrťáku, do něhož jsme se dostaly, ani nevím jak. Jestli je pro mě něco za trest, je to učení,“ řekla na rovinu tenistka, která i přes chybějící vzdělání jen za letošek vydělala 47,5 milionu korun.

  • Je zabrzděná

    Ne tak úplně spokojená Karolína Plíšková.Foto Reuters

    Po štaci v Německu se sestry Plíškovy usadily na Štvanici. Jako šikovnější se v tu chvíli paradoxně jevila sestra Kristýna. „To protože je levačka,“ objasnila Karolína. I když obě nakonec získaly titul na juniorských grandslamech, začala se postupem času objevovat kritika, že se jejich kariéra zadrhává. „Náš pomalejší posun řešilo hodně lidí. Slýchaly jsme, že bychom měly být už někde jinde,“ zavzpomínala Kája a dodala: „Podle mě jsme tak o dva tři roky opožděný. Když se podívám zpětně, nešlo to urychlit, mentálně jsme na to neměly.“

  • Tenisový průlom

    Karolína Plíšková slavila post světové jedničky fotkou na InstagramuFoto Instagram.com

    Trpělivost se vyplatila. Před třemi lety díky dvěma turnajovým triumfům skočila Karolína do třetí desítky, o rok později už byla v TOP 10. Když loni na US Open konečně prolomila grandslamové prokletí a padla až ve finále s Kerberovou, bylo jasné, že má našlápnuto na tenisový trůn. „Pro mě by ale bylo furt víc vyhrát grandslam,“ vyslovila už tehdy přání, které se jí však zatím nesplnilo.

  • Táta v base

    Smutek ve tváři Karolíny PlíškovéFoto Reuters

    Karolína ale zažila i těžké časy. Třeba když se její táta Radek zapletl s gangem padělatelů cigaret a skončil ve vězení. „Byly jsme tehdy třináctileté holky a pro všechny to byla rána. Poprvé tam byl skoro dva roky, pak se snad na pět let vrátil domů, a potom šel ještě na rok,“ zavzpomínala v roce 2015. Všechno zlé ale bylo pro něco dobré. „Spousty věcí se teď nebojím. Jsme silnější než holky, které mají všechno. Žily jsme si jako v bavlnce,“ myslí si dívka, která bude v pondělí světovou jedničkou.

  • Miluje tetování

    Tenistce Karolíně Plíškové dělá její přítel Michal Hrdlička také manažeraFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Levou nohu i levou ruku Karolíny zdobí vytetované maorské symboly. Ale také velké písmeno M na pravém boku, které značí lásku ke sportovnímu moderátorovi a jejímu manažerovi Michalu Hrdličkovi. „Byli jsme spolu na tetování asi před půl rokem. Je to spíš záliba Káji, maorské symboly miluje,“ přiznal.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###