Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jordán jako Jordan. Českého hokejistu mají za basketbalovou legendu

Autor: František Suchan

Když se v červenci 1990 narodil ve Zlíně, jeho rodiče netušili, že kdesi za mořem válí v basketbalové NBA borec jménem Michael Jordan. Svému klukovi dali jméno Michal. Michal Jordán. O necelých 23 let později objevil úsměvnou shodu i svět NHL. Pracovitý zadák si totiž zasloužil povolání do Caroliny…

Dorazí s týmem do hotelu nebo na letiště. Ukáže pas. A lidé za přepážkou se usmějí. Majkl Jordan? A běloch? A takový mladík? Michal Jordán už si na to zvyknul, tohle zažívá od chvíle, co se v 17 vypravil do zámořské juniorky.

S jednoznačným cílem: Procpat se mezi hokejovou extratřídu. Aby si našel své místo mezi slovutnými sportovci svým uměním, nejen proto, že má jméno jako nejslavnější basketbalista všech dob.

„Michael mi nasadil laťku pěkně vysoko, ale já se snažím být sám sebou a nestarat se o tu podobnost,“ vyprávěl 22letý bek nedávno webu NHL.com. To proto, že si ve své třetí sezoně na farmě v Charlotte vysloužil – zatím krátký pětizápasový – povolávací rozkaz do prvního týmu.

Paradoxně právě o únorovém víkendu, kdy Michael Jordan slavil padesátiny.

S ním už se ostatně potkal, Jordan je totiž shodou okolností majitelem basketbalových Charlotte Bobcats, kteří dokonce svá utkání hrají ve stejné hale jako hokejoví Checkers. Letos v lednu se byla legenda mrknout na hokej proti Grand Rapids a Jordán zrovna dal gól.

„Moje jméno se ukázalo na kostce nad ledem a Michael v tu chvíli vstal a zapumpoval pěstí. Když jsem si toho všimnul, smál jsem se. Nechtělo se mi tomu věřit,“ popisoval nadšeně český obránce listu Charlotte Observer.

Jordanova věhlasu jeho český skoro-jmenovec (zatím) nedosahuje, sen už si ale splnil. Nebo spíš jeho první část. Dostal se do NHL.

„Přitom když jsem odcházel do zámoří, spousta lidí o mně říkala, že to nedokážu a za dva roky budu zpátky doma. Takže když mě povolali do Caroliny, bylo to pro mě hodně důležité, byla to odměna za ty roky, co jsem tvrdě makal a všichni ti lidé o mě za zády pochybovali,“ nezastíral účastník letošního All Star Game v nižší AHL.

Teď už důvod pochybovat nemají. Michal Jordán to dokázal. A ne proto, jak se jmenuje. Proto, co umí, což hodlá dokazovat zas a znova. Propříště už si chce u Hurricanes zajistit pevnou pozici.