Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tady už není Sáblíkov! Hvězda se haly v Oseku nedočkala, vrací se domů

Autor: Patrik Vacek

Sbalila kufry a odjela zpět domů do Žďáru nad Sázavou. Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková (25) opustila v zimě dům ve Velkém Oseku, kde měl stát Národní rychlobruslařský stadion. Místo haly zbyly jen dluhy.

S trenérem Petrem Novákem se rozhodla před 3 lety bydlet v obci na Kolínsku. Od sponzorů měli půjčené dva domy a libovali si, že konečně budou žít kousek od haly a nemusí trénovat v zahraničí.

Sliby chyby

Tehdejší starosta Oseku Jiří Otta věřil, že se stadion postaví. Do akce vložil obecní pozemky a z kasy uvolnil 2,5 milionu na projekt. Slibovaný investor se za tři roky nenašel.

„Byla to krásná vize postavená na vzdušných zámcích. Nikde není doklad o tom, že takový investor vůbec byl,“ řekl Blesku nynější starosta Pavel Drahovzal.

Prachy v prachu

Ani jednou se nekoplo do země a Osek přišel o 12 milionů korun. „Pozemky nemáme, ale těch 2,5 milionu chceme zpět,“ odhodlaně tvrdí Drahovzal. Novák se Sáblíkovou si uvědomili, že se hala nepostaví, a tak vyklidili pozice.

Takhle to mělo vypadat... Vizualizace projektu nové rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku. Z velkolepých plánů zbyly jen dluhy...
Takhle to mělo vypadat... Vizualizace projektu nové rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku. Z velkolepých plánů zbyly jen dluhy...

Starosta si chtěl s prominentními obyvateli promluvit. „Měl jsem vůli se sejít. Bavili jsme se spolu v prosinci 2010. Bohužel jsme se pak už nesešli. Ze strany pana Nováka k žádnému posunu nedošlo,“ kroutí hlavou Drahovzal.

Novák věří

Kouč Novák přesto neztratil naději, že se hala postaví. „Bude jinde. Už jsem zahájil jednání, letošní rok by mohl být rozhodující,“ myslí si věčný optimista, který nyní žije ve Studnici na Hlinsku. 22 km od své svěřenkyně Sáblíkové.