Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo dal gól Plzni? Kokainový hříšník, kterého vyhodili z Chelsea

Autor: ČTK, qp

Adrian Mutu. To jméno jste určitě slyšeli. Nejenže vstřelil ve včerejším zápase s Plzní gól (1:1), ale znáte ho hlavně kvůli jeho průšvihům. Kariéru rumunského útočníka poznamenala řada skandálů včetně pozitivního dopingového testu na kokain.

Mutu se bránil, že si jakýmsi přípravkem chtěl vylepšit sexuální výkonnost. Veškeré testy ale vždycky potvrdily, že si užíval kokainového prášku dosyta. To byl i důvod, proč musel předčasně skončit v Chelsea. S londýnským klubem se dlouho soudil o desítky milionů eur.

Měl vykompenzovat to, že se svým pozitivním testem na kokain porušil podmínky smlouvy. Jeho právníci i on sám dlouhodobě argumentovali tím, že na zaplacení tak vysoké pokuty nemá prostředky. Chelsea ho propustila, i když měl na Stamford Bridge podepsaný čtyřletý kontrakt.

Martina Stella, přítelkyně Adriana MutuaFoto bleacherreport.com

Mutu po odpykání sedmiměsíčního trestu za doping oživil svou kariéru v Itálii, kde od roku 2005 působil nejprve v Juventusu a od roku 2006 ve Fiorentině. Pak ještě působil v Ceseně a francouzském Ajacciu. V Ploješti je od letošní zimy.

Bývalý rumunský reprezentant vzbudil rozruch i tím, že se po kokainovém skandálu později ocitl znovu v trestu za doping - byl suspendován za užití stimulantu sibutraminu, který se užívá k potlačení chuti k jídlu.

Adrian Mutu v dobách své největší slávy, kdy působil v Chelsea. Snímek z utkání Ligy mistrů proti Spartě.
Adrian Mutu v dobách své největší slávy, kdy působil v Chelsea. Snímek z utkání Ligy mistrů proti Spartě.