Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Netradiční sázka: Gedeon půjde k ledu, Ton bude „žrát“ trávu

Autor: ilk

Je náročnější souboj mezi mantinely, nebo na zeleném trávníku? Dilema se pokusí rozseknout závod horských kol Genesis Bike Prague. Na něm v sobotu 22. června pojedou proti sobě extraligoví hokejisté Sparty Praha a prvoligoví fotbalisté Dukly Praha. Včetně svých největších hvězd Petra Tona a Patrika Gedeona.

Jedni se prý neustále válí po hřišti, druzí zase nemají výdrž, a tak musí po pár vteřinách na ledě střídat. Vtípků, kterými se trefují jedni do druhých, je spousta. Teď si to fotbalisté i hokejisté rozdají na horských kolech.

Závod si zpestří sázkou svých vůdců. Fotbalový kapitán Patrik Gedeon se vsadil se sparťanským útočníkem Petrem Tonem, kdo z nich dojede do cíle pětatřicetikilometrové trati dřív. Pokud se to povede fotbalovému záložníkovi, bude s ním muset Ton absolvovat část tréninku. Pokud vyhraje střelec Sparty, obuje si Gedeon brusle a půjde na led.

„Strašně rád jezdím na kole, loni mi žádný z našich mladých nestačil, takže se chystám Patrika pořádně prohnat. Může se mě na trati klidně chytit, ale aby to kvůli mně moc nepřepálil,“ hecuje svého kamaráda Ton.

„Jen ať se směje, na kole nejsem taky žádný začátečník. Pravidelně sice na něm nejezdím, ale když jsem byl zraněný, trávil jsem na něm spoustu času a vlastně si ho kvůli tomu i pořídil. Beru to jako výzvu, protože nejsem moc zdatný bruslař. Nakonec se tak můžu zlepšit hned ve dvou sportech, to stojí za zkoušku,“ nebojí se vyhlášeného cyklistického nadšence Gedeon.

A co kdyby si Ton musel jít zatrénovat na Julisku? „Fotbal mám rád, takže z tréninku s Patrikem nemám strach. Třeba mě naučí nějakou tu parádičku, abych mohl na kluky v kabině machrovat,“ směje se devětatřicetiletý hokejista.

A jak to vidí odborníci? „Musím bohužel stát proti našim, věřím totiž spíše hokejistům. Ti mají pro jízdu na kole mnohem větší předpoklady,“ říká kondiční trenér Dukly Praha Antonín Čepek. „Hokej je víc výbušnější. Naopak fotbalisté mají spíše obecnější vytrvalost, kterou na kole tolik nezužitkují.“

Při adrenalinové specialitě na horských kolech Genesis Bike Prague si aktéři mohou vybrat mezi trasami 35 a 60 kilometrů, a to až přímo při jízdě.

Zvýhodněná online registrace končí v neděli 16. června. Už nyní je do závodu přihlášeno přes tisíc bikerů.