Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Tragédie Itala Antonelliho (†25): Zabil ho pád, či motorka krajana?

Autor: Pavel Novotný, jip

VIDEO | Obrovská tragédie zasáhla v neděli motoristický sport. Při závodech superbiků nižší třídy Supersport v Moskvě zemřel po pádu italský jezdec Andrea Antonelli. Pětadvacetiletému závodníkovi již nepomohla ani okamžitá lékařská pomoc a letecký transport do nemocnice.

Už úvod moskevského závodu dával tušit, že tohle nebude pro závodníky nic jednoduchého. Z nebe se na rychlíky spouštěly provazce vody, přesto byl závod odstartován.

Těžké podmínky si však svojí daň vybraly již v úvodních minutách, a to v neskutečně šílené podobě. Na konci prvního kola upadl v rychlosti kolem 250 kilometrů v hodině Ital Antonelli.

Když leželo bezvládné tělo mladého jezdce na vozovce, najel do něj jeho krajan Zanetti, který se svému kolegovi v mizerných podmínkách a špatné viditelnosti již nedokázal vyhnout.

K nešťastnému jezdci okamžitě dorazili lékaři, kteří ho také vrtulníkem  transportovali do nemocnice. Zde ale i přes veškerou snahu svým zraněním o půl hodiny později podlehl.

VIDEO: Tragická nehoda Andrea Antonelliho

"Nemohli jsme mu pomoci, nemohli jsme dělat vůbec nic", těžko hledal slova jeden ze zasahujících lékařů. Zda Antonelli zemřel na následky pádu, či nárazu Zanettiho motorky, není zatím zrejmé, ale v konečném důsledku to není ani důležité.

Do Moskvy také okamžitě po závodu dorazil i otec závodníka, který je momentálně v péči psychologů. "Modlíme se za jeho rodinu, tým i přátele, Tohle se nemělo stát," těžko hledal slova jeden z kolegů Antonelliho Jack Kennedy.

Smrt Antonelliho dává vzpomenout na dva roky tragickou událost jeho krajana Marka Simoncelliho, který se zabil při Velké ceně Malajsie. Také do něho po pádu narazili jeho soupeři Colin Edwards a Valentino Rossi.

"Milujeme náš sport, ale někdy jsou chvíle, kdy nenávidíme okolnosti, které přináši. Smrt Antonelliho je jednou z nich," smutní manažer týmu RivaMotto Jeremy McWilliams.

Smrtelné nehody v MS superbiků

1995 Jasutomo Nagai (Jap.)
Při závodech v nizozemském Assenu se svým superbikem najel do olejové skvrny, upadl a stroj spadl na něho. Z kómatu už se neprobral, zemřel dva dny po nehodě.

1997 Graeme Ritchie (Brit.)
Jeho superbiku v závodě na britském okruhu Brands Hatch selhaly brzdy, Ritchie vyjel z trati a narazil do bariéry, kde utrpěl těžká zranění hlavy a hrudníku. V nemocnici jim podlehl.

2008 Craig Jones (Brit.)
V závodě supersportů rovněž na Brands Hatch utrpěl těžká zranění hlavy, v nemocnici upadl do kómatu a zemřel. Po pádu do něho narazil předním kolem další z jezdců Andrew Pitt.