Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rasismus naruby: Bílej týpku, vypadni! řval kouč Nigerie na kolegu

Autor: ČTK, iSport.cz

Trenér nigerijské fotbalové reprezentace Stephen Keshi čelí obvinění z rasismu. Kouč Malawi Tom Saintfiet na něj podle agentury AP podal k FIFA stížnost, že ho označil za "bílého týpka, který o Africe nic neví a měl by se vrátit do rodné Belgie".

"Tresty za rasismus musejí padat oběma směry. Kdyby Evropan řekl něco takového o Afričanech, měl by velký problém," řekl Saintfiet.

"Jsem z jeho prohlášení, které jen podporuje nenávist a násilí, opravdu v šoku," přidal čtyřicetiletý Belgičan, jenž se do sporu s Keshim dostal kvůli místu konání vzájemného zářijového zápasu v kvalifikaci mistrovství světa.

Keshiho totiž naštvalo, že Saintfiet kvůli obavám o bezpečnost v Calabaru požádal o přesunutí utkání. "Hrajeme tam všechny zápasy a jiným soupeřům to nevadí," prohlásil. "Jestli si chce stěžovat u FIFA, tak ať se vrátí do Belgie. Není to Afričan, je to bílej týpek a měl by se vrátit do Belgie," dodal.

Jednapadesátiletý Keshi se o bílé trenéry neotřel poprvé. Během letošního mistrovství Afriky, na němž dovedl Nigérii k titulu a ukončil dvacetileté čekání černošských koučů na turnajový triumf, si několikrát postěžoval, že u afrických reprezentací dostávají před domácími trenéry přednost "průměrní evropští koučové na baterky".