Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Podivné gesto fair play: Až povedeme, necháme vás vyrovnat!

Autor: ČTK, iSport.cz

Kontroverzní gól i nepříliš obvyklé gesto fair play nabídl úterní zápas druhého kola anglického Ligového poháru mezi Yeovilem a Birminghamem. Domácí fotbalisté nejprve v nastavení místo vrácení míče soupeři, který ho zakopl kvůli zranění jednoho z hráčů, vyrovnali a poslali duel do prodloužení, v něm však nechali protivníka na oplátku skórovat a následně vypadli po penaltovém rozstřelu.

Všechno odstartoval brankář Birminghamu Colin Doyle, když v nastavení zakopl míč do autu, aby mohl být ošetřen jeho spoluhráč Dan Burn.

Rozhodčí přesto nechal pokračovat ve hře, Yeovil míč hostům navzdory zvyklostem nevrátil a Byron Webster, který ve letech 2007-2009 hrál českou ligu za Baník Most, poslal míč do prázdné branky, protože soupeř přestal hrát.

To hráče Birminghamu rozzuřilo a došlo k několika strkanicím. Yeovilu se pak těsně před koncem úvodní části prodloužení podařilo zvýšit na 3:2, po přestávce ale domácí předvedli gesto fair play a nechali soupeře vyrovnat. V následném penaltovém rozstřelu pak vítěz Ligového poháru z roku 2011 Birmingham vyhrál 3:2.

"Dělat velká gesta, když vedete, je snadné. Možná se pletu, ale mě rodiče vychovali tak, abych hrál fair play bez ohledu na to, jestli vyhrávám, prohrávám nebo hraju nerozhodně," řekl trenér Lee Clark, který si chce navzdory vítězství na Yeovil stěžovat. "Myslím, že něco se musí udělat. Mohli jsme vyhrát v normální hrací době," dodal.

Velký podíl na vyrovnávací brance Yeovilu, kde působí i momentálně zraněný český brankář Marek Štěch, měl trenér Gary Johnson. "Chtěl jsem, abychom hráli dál, a nečekal jsem, že Birmingham přestane úplně hrát. Nenapadlo mě, že dáme gól, protože to Byron to pošle rovnou do branky. O přestávce prodloužení jsem se Leeovi omluvil," prohlásil.

"Už se mi ale zajídá, jak týmy, které vedou, zákopávají v závěru zápasu kvůli vlastním hráčům míč. Stalo se nám to v posledních třech utkáních, takže teď mi malý čertík u hlavy napovídal, abychom hráli dál. Opravdu jsem ale nečekal, že to dopadne takhle," dodal kouč Yeovilu.