Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zhasla už čtyřikrát! Rusy trápí pochodeň, která měla zářit i pod vodou

Autor: ČTK, iSport.cz

VIDEO | Smůla asi provází štafetu, která s olympijských ohněm druhým den běhá po Moskvě. Pochodeň podle očitých svědků zhasla už nejméně čtyřikrát - a to ji čeká ještě čtyřměsíční cesta po celém Rusku, než dorazí do Soči na pobřeží Černého moře, kde se olympijské hry v únoru příštího roku uskuteční.

Stejně jako v pondělí, i dnes štafeta odstartovala od chrámu Vasila Blaženého na Rudém náměstí. Zapojily se do ní podle médií i takové celebrity, jako je olympijský medailista, rychlobruslař Ivan Skobrev, mistryně světa na snowboardu Jekatěrina Tuděgeševová, krasobruslaři Irina Slucká a Ilja Averbuch či režisér Nikita Michalkov.

"Mnoha Moskvanům a návštěvníkům hlavního města se štafeta vryla do paměti nejen jako podívaná či uzavírkami ulic, ale také hasnoucími pochodněmi. Blogeři se dopočítali už nejméně čtyř případů," poznamenal server newsru.com.

VIDEO | Pochodeň zhasla poprvé

Poprvé pochodeň zhasla ještě v neděli u Kremlu, kdy ji oživil zapalovač jednoho z "tajných". Podruhé pak na nábřeží řeky Moskvy. Potřetí na Mosfilmovské ulici. "Potřetí - to už je krach," postěžoval si autor příspěvku, který záběry vyložil na internetu. Vzápětí podle očitých svědků pochodeň zhasla i počtvrté.

Ironičtí komentátoři připomínají ujišťování šéfa organizačního výboru olympiády Dmitrije Černyševa při lednové prezentaci, že pochodeň je zkonstruována tak důmyslně, že bude plát i za silného mrazu, ve vichru a dokonce i pod vodou - zkrátka vůbec nikdy nezhasne.

VIDEO | Pochodeň zhasla podruhé

Ale podobné potíže měli podle serveru i jiní pořadatelé: v Montrealu v roce 1976 olympijský oheň zhasl přímo na stadionu, naštěstí zrovna prázdném. Před Londýnem 2012 se oheň vytratil nejméně třikrát, poprvé ještě v Řecku. A před olympiádou v Pekingu 2008 prý uhasnutých pochodní bylo "nepočítaně", jakkoli konstruktéři původně tvrdili, že jejich dílo odolá i cunami.

Štafeta s olympijským ohněm má navštívit všech 83 regionů Ruska. Pochodeň se dostane i na oběžnou dráhu a do otevřeného kosmu, jakož i na dno jezera Bajkal. Do Soči má dorazit na zahájení olympiády 7. února.

Olympijský oheň je považován za jeden z hlavních symbolů olympijských her. Má připomínat oheň, který podle báje Prométheus ukradl Diovi a dal ho lidstvu. Původ symbolu pochází ze starověkého Řecka, kde byl oheň udržován po dobu trvání her. Tento zvyk byl obnoven na letních olympijských hrách v Amsterdamu v roce 1928. Od roku 1936 je součástí olympijské tradice také štafeta olympijské pochodně. V současnosti bývá pochodeň slavnostně zapálena ve starověké Olympii v Řecku za pomoci slunečních paprsků.

VIDEO | Pochodeň zhasla potřetí