Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jaké má Schumacher šance? Uzdraví se jenom jeden z pěti

Autor: štš, iSport.cz

Přestože byl Michael Schumacher včas operován, vyhráno rozhodně nemá. Alespoň podle lékařských kapacit, které jeho případ sledují. "Obecně po těchto úrazech se pouze jeden z pěti pacientů dostane do stavu užitečného života,“ řekl Radiožurnálu uznávaný neurochirurg Vladimír Beneš.

„Operace oteklého mozku je komplikovaná, protože při zákroku ho můžete poškodit ještě víc,“ dodal jeho anglický kolega Tony Belli. Lékaři našli na pravé části »Schumiho« mozku kromě otoků i stopy poškození, která budou možná nevratná.

„Postižené části mozku nelze regenerovat. Jejich úkoly mohou převzít jiné oblasti mozku, ovšem pokud se krvácení nedostane pod kontrolu, může být poškození fatální,“ tvrdí německý profesor Uwe Kehler.

Schumacher tedy stále bojuje o život, ten už mu navíc zachránila helma. "Je jasné, že kdyby neměl helmu, tak bychom tady nebyli," prohlásil už v pondělí profesor Jean-Francois Payen z nemocnice v Grenoblu, kde je Schumacher ošetřován.

V současné době lékaři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 34-35 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být mozek lépe zásobován kyslíkem.

Fanoušci před nemocnicí v Grenoblu podpořili Michaela Schumachera v jeho bitvě o život
Fanoušci před nemocnicí v Grenoblu podpořili Michaela Schumachera v jeho bitvě o život