Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Kvitová prchla do daňového ráje Monaka. Ušetří pořádný balík

Autor: Patrik Vacek

Platila, kam se podívala. Tenistka Petra Kvitová (24) vydělává desítky milionů korun. Platby státu jí peníze krátily. Proto prchla do daňového ráje v Monaku!

Vítězstvím ve Wimbledonu česká hvězda získala rekordní odměnu 60 milionů korun. Přesto o půlku přišla, protože v Anglii se polovina z příjmu hned daní.

„Všude na turnajích se to daní jinak. Někde dostanete peníze na ruku a zdaňte si to, jak chcete. Jinde to už zdaní, což je příklad Anglie. Tam daní i marketingové peníze,“ prozradil zdroj blízký českým tenistům.

Stříbrný talíř s chutí políbila.Foto Michal Beránek (Sport)

Kvitová se rozhodla na přelomu října a listopadu změnit adresu a žít v Monaku. „Je to samozřejmě z daňových důvodů,“ prozradila bezelstně Petra.

V knížectví na pobřeží Středozemního moře si ale byt nekoupila a je v podnájmu. Což je pořádná darda. Nejlevnější jednopokojové apartmány vyjdou na milion korun ročně! I přesto se jí to vyplatí. Než platit daně doma. „Sportovec, tedy fyzická osoba, podléhá v Česku zdanění daní z příjmů fyzických osob. Sazba daně činí v takovém případě 15 %,“ potvrdil daňový poradce Jiří Hudera ze společnosti 1. bilanční.

To v Monaku Petra nic danit nemusí. Akorát musí uhradit jedno procento z ceny podnájmu a drobné výdaje za poplatky.

Petra Kvitová byla šampionka i na závěrečném večírku
Petra Kvitová byla šampionka i na závěrečném večírku