Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tomu neuvěříte! Atletika po čínsku: Běžecký ovál má tvar ČTVERCE

Autor: Petr Žaloudek

VIDEO | Neříká se tomu atletický ovál pro nic za nic. Dráha na atletiku prostě oválná je. Jenže jak ukázali soudruzi v Číně, dá se nakreslit i podle pravoúhlého pravítka.

Běžec vyrazí, proběhne rovinkou a najednou se zarazí, jako kdyby se střetl s neviditelnou bariérou. Jeho dráha najednou »končí« a uhýbá o 90° doleva. Vítejte v okrese Tonghe. V místě, kde atletika dostává nové – pravoúhlé – rozměry.

Oříšek pro běžce
Běhat zde je bizarní zážitek. „Cítil jsem se trochu divně,“ přiznává čínský reportér Li Siao-ang po testu dráhy a jeho slova potvrzuje i Siao Kung, která se přišla na raritu podívat: „Proběhnout zatáčky je celkem oříšek.“

Tlačil čas
Člověku se hned vkrádá na mysl hláška Jiřího Kodeta alias starého Krause z Pelíšků: „Kde udělali soudruzi chybu?“ Podle místních funkcionářů byly lajny dříve správně, ale kvůli nadužívání se vygumovaly. Když pak přišlo echo, že sportovní stánek navštíví hlavouni z komunistické strany, bylo nutné fofrem zjednat nápravu.

Jako nejrychlejší se prý ukázalo kreslení do pravého úhlu. „Abychom to stihli, museli jsme to nakreslit takto. Také si myslíme, že to je ošklivé, ale pokud nám zástupci strany neřeknou, abychom to změnili, tak co s tím máme dělat?“ argumentoval jeden z bafuňářů.

Mílař Jakub Holuša: Byl by to člunkový běh

Aktuálně je nejlepším Čechem na středních tratích. Že by ale závodil na pravoúhlé dráze, to si halový vicemistr světa Jakub Holuša (26) nedokáže představit. „Je to nesmysl,“ říká.

„Bylo by to něco jako člunkový běh. Člověk by se rozběhl a už by brzdil,“ přemítá, jak by závodění na čínském čtverci probíhalo. Podle Holuši by to narušilo plynulost běhu, musel by se i překopat trénink. „Šanci by dostali úplně jiní běžci,“ myslí si jedna z českých nadějí na medaili z blížícího se ME.

VIDEO: Tohle je prostě originální řešení s plnou parádou