Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Oběť zákeřného Taxisova příkopu: Proč nesmí Zulejku pohřbít?

Autor: zal

Drsný dostih si vyžádal už přes dvacet obětí. Tou poslední, pro kterou se stal Velký taxisův příkop osudný, se v neděli na Velké pardubické stala klisna Zulejka. Zlomila si vaz, ale co bude s jejím tělem?

I když už nejslavnější překážka Velké pardubické není tou děsivou pastí, jakou byla před úpravou v 90. letech, koně na ní umírají dál. „Člověk do toho jde a riskuje, že se něco stane, ale nikdy si něco takového nepřipouští,“ hledal obtížně slova spolumajitel Zulejky Václav Luka po závodě.

Co se v neděli stalo na čtvrté překážce, si Luka nedokáže vysvětlit. „Kobyla byla výborná a spolehlivá skokanka. Musel to být nějaký zkrat, nebo shoda blbých okolností. Že to bude mít tak fatální dopady, jsem ani v nejhorším snu nečekal,“ zmínil s tím, že si ještě musí promluvit s ošklivě potlučeným žokejem Josefem Bartošem.

Jisté je, že se Zulejka špatně odrazila, proletěla živým plotem, po hlavě dopadla do příkopu a zlomila si vaz.

Přítomnému veterináři nezbylo než hnědku na místě navždy uspat a vyslat Zulejku na poslední cestu. Vzhledem k českým zákonům není možné zvířata pohřbívat do země. Je to děsivé, ale i výjimečné koně čeká kafilérie a jejich majitele poplatek za zpracování, který činí až 5-10 tisíc korun. Výjimkou je snad jen legendární Železník, který je údajně pochován v Jeseníkách.

Taxisův příkop prošel v roce 1993 velkými úpravami
Taxisův příkop prošel v roce 1993 velkými úpravami