14. října 2014 • 15:22

Taxis řeší po smrti Zulejky i v Americe. Ten skok je o život, píší NY Times

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smrt klisny Zulejky při nedělní Velké pardubické vyvolala pozornost i daleko za českými hranicemi. O Taxisově příkopu, na kterém si Zulejka zlomila vaz a následně musela být utracena, vyšel obsáhlý článek v prestižním listu New York Times. Jeho redaktor toto místo označuje za nejdramatičtější i nejkontroverznějších z překážek v dostihovém světě.



Jen málokdy se dostane české sportovní události tolik pozornosti na stránkách jedněch z nejprestižnějších světových novin. V případě Velké pardubické však nikoliv v příznivých souvislostech.

„Při tom skoku jde o koňské životy,“ zní titulek reportáže třetího nejprodávanějšího amerického deníku z Pardubic. Ačkoliv podoba slavné překážky prošla úpravami, které zmírnily možné následky po pádech, prostor za živým plotem je v něm popisovaný jako „brutální příkop.“

„Taxis představuje posvátné místo v evropských dostizích. Jezdcům na něm není dovoleno trénovat. Velká pardubická je jediný závod, do kterého je Taxis zahrnutý,“ připomínají NY Times se statistikou koňských obětí, kterých je od roku 1927 nyní již 24.

Současně americké noviny upozorňují, že v žádném z dosavadních 124. ročnících nejslavnějšího českého dostihu nedoběhli do cíle všichni koně, kteří ho odstartovali. A také skutečnost, že nabíhající koně na překážku nevědí, co je za bariérou čeká.

Čtenáři jsou rozčílení: Podobná praxe je nehorázná

Tak vypadá Taxisův příkop - nejnáročnější překážka na Velké pardubickéFoto iSport.cz
O tom, jak vnímají Velkou pardubickou ochránci zvířat, se v článku vyjadřuje Filip Fuchs. Ten se na začátku devadesátých let aktivně zúčastnil protestů, které v roce 1992 poznamenaly přímo na závodišti start dostihu. „V 90. letech pořadatelé propagovali závod jako záležitost, kde můžete vidět umírat koně. To bylo skutečně otřesné. Po protestech se odehrály nějaké změny, řada lidí je stále naštvaná, ale už to není tak velké téma.“

Prostor pro vyjádření dostali i zastánci zachování Taxisova příkopu. „Někdo si může myslet, že je nebezpečný a nefér. Ale v porovnání s dřívějškem se hodně věcí změnilo. Navíc Taxis přichází na začátku dostihu, když jsou ještě koně hodně silní,“ vysvětluje Jiří Janda, který je v Pardubicích zodpovědný za stav trati.

Američtí čtenáři v diskuzi pod článkem však pro koňský závod ve vzdálené evropské zemi příliš pochopení neprojevují. Někteří dokonce poznamenali, že neměli sílu ho dočíst.

Mezi 35 příspěvky v již uzavřené diskuzi nejčastěji souhlasili s názorem Williama Millera z Texasu. „Neexistuje nic, čím lze jednoduše ospravedlnit podobnou praxi. Ani tradicí, sportem, krásnou, či vznešeností. Zabíjet koně. Pro parádu. Pro zábavu. Pro marnivost. Je to nehorázné,“ tvrdí. I z dalších podobně negativních reakcí je jasné: Velká pardubická si v amerických očích neudělala vůbec dobrou reklamu.

Start na letošní Velké pardubické se stal pro Zulejku osudným...
Start na letošní Velké pardubické se stal pro Zulejku osudným...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud