Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chorály, řev i masky. Na MS v šipkách chce Taylor sedmnáctý titul

Autor: rjm

To je rachot! Tak hlasité chorály a fandění neslyšíte na většině českých prvoligových fotbalových stadionů. V londýnském Alexandra Palace pomalu vrcholí mistrovství světa v šipkách. William Hill World Darts Championship má v sobotu na programu už semifinálové zápasy.

Fanoušci jsou v tranzu, sál je narvaný k prasknutí, vzduchem co chvíli letí hlasitý chorál. A když dosáhnou hvězdy maxima, tedy, že tři šipky zamíří na terči do trojnásobku dvacítky, objeví se v publiku les transparentů s číslovkou 180. Teprve pak to je síla.

VIDEO: Takhle se nefandí na fotbale, ale na MS v šipkách

Miláček publika, čtyřiapadesátiletý Phil Taylor, si zahraje už dvacáté semifinále MS své kariéry. Jinak je šestnáctinásobným mistrem světa, to se jen tak někomu nepovede. Také podepisuje milionové kontrakty a klaní se mu celý šipkařský svět. A on si šampionát užívá. Několikrát prohrával, jenže o zvraty zápasů není nouze.

Taylor v těžké chvíli neváhá vypláznout jazyk, jindy přiloží ukazováčky ke spánkům a vykulí oči, tím rozparádí diváky. Po vítězných zápasech s radostí vezme terč, podepíše ho a věnuje někomu z publika. „Tady už šlo o přežití, soupeř byl v agónii a držel se statečně,“ ocenil soupeře Nizozemce Van der Voorta, kterého přemohl ve čtvrtfinále.

A sponzoři dobře vědí, jaký poklad mají, když Taylorovi nabízejí milionové kontrakty. Teď čeká na mnohonásobného šampiona Nizozemec Raymond van Barneveld. A fanoušci budou bouřit, protože má v publiku svou "oranžovou armádu."

Finále šampionátu je pak na programu v neděli.

Šesnáctinásobný mistr světa v šipkách Phil Taylor.
Šesnáctinásobný mistr světa v šipkách Phil Taylor.