Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Spartu s Plzní píská tenhle Španěl! Kolik mu za to Pelta zaplatí?

Autor: Ondřej Michálek (Blesk), Petr Němec (Blesk)

A je to venku! »Finále« Synot ligy Sparta – Plzeň (sobota, 19:15, ONLINE iSport.cz) odpíská španělský sudí David Fernández Borbalán (41). Vezme si za to třikrát víc než český hlavní arbitr. S informací o Borbalánovi přišel server deníku La Voz de Almería. Podle něj by měl na pražskou Letnou přicestovat se španělskými asistenty. V Česku se proslavil tím, že v roce 2010 vyloučil v tamní lize Ujfalušiho za drsný faul na megahvězdu Messiho.

Zoufalý Pelta

Zoufalství a nedůvěra z hanebných výkonů tuzemských arbitrů dovedlo asociačního předsedu Miroslava Peltu až za Pyreneje. „Pelta byl hlavním iniciátorem povolání rozhodčího z ciziny. Na české sudí je poslední dobou obrovský tlak, neustále se propírají jejich přehmaty, a kdyby chybovali v takovém zápasu, vzplály by obrovské emoce,“ vysvětlil zdroj z blízkého okolí šéfa svazu. A »Velkej čáp«, jak si Pelta říká, bude za angažování »španělského ptáčka« a jeho partu (budou čtyři) klopit.

Čtyřikrát dražší

„Celkově to asociaci vyjde na zhruba 350 tisíc. Jsou v tom letenky, ubytování i dohodnutá odměna pro rozhodčí, která je vyšší než běžná v Synot lize, ale nižší než v zápasech soutěží UEFA,“ uvedl náš další zdroj.

Zatímco hlavní český sudí si v Synot lize vypíská za zápas 25 tisíc, Španěl si přijde na 3x tolik. Být povoláni čtyři čeští rozhodčí, vejdou se náklady včetně cesťáků do 80 tisíc, čili cizinci se tedy i s dopravou a ubytováním prodraží v součtu více než čtyřnásobně.

Měli nahnáno

Budou arbitři z české kotliny nakrknutí z toho, že je Pelta vynechal? Ani ne! Z jejich spolku prosáklo, že z nominace na letenský mač o titul měli nahnáno jako prvnička z porodníka. Tedy až na nebojsu Zelinku. Toho si podle informací Blesku původně vybrala vládkyně komise Dagmar Damková a on kývl. Ale pak zaúřadoval Pelta…