Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Masopust bude mít hrob na Vyšehradě: Pepi, máš božského spoluhráče, Josefa!

Autor: om

Legendární Josef Masopust (†84) je po Pepim Bicanovi (†88) druhý fotbalista, jehož náhrobek se pyšně vztyčí mezi slavnými Čechy historie. V Praze na Vyšehradě přímo u Slavína.

Leží tu slavní, na jejichž knihy, obrazy, sochy, filmy či jíná díla se vzpomíná. Leží tu i mnoho herců, kteří se proslavili svými výkony – to mají společné s fotbalisty. A bude tu i Masopust, legendární záložník Dukly, který zemřel letos 29. června a na Julisce měl velkolepé poslední rozloučení přímo na hřišti, kde očaroval svět.

„Smlouva o nájmu hrobu je podepsána, řeší se podoba pomníku. Věřím, že do konce roku bude vše hotovo,“ řekl Petr Procházka z Klubu přátel Josefa Masopusta.

Josef dal jediný gól Československa ve finále světového šampionátu 1962 v Chile (při prohře s Brazilci 1:3) a týž rok získal jako první Čech Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Josef Bican (1913 – 2001), který také má hrob na Vyšehradě, je slavný střelec. O podobné pocty přišel kvůli válce a také proto, že Zlatý míč se uděluje až od roku 1956.

„Pan Masopust si zaslouží být uložen k věčnému odpočinku na místě pro nás Čechy tak významném. Otec si ho vážil jako výborného fotbalisty a slušného člověka. Jsem rád, že nebeský tým na Vyšehradě takto posílil,“ řekl Ivan Bican, syn Pepiho.

Sedminásobná olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská měla na pohřbu Josefa Masopusta dojemný proslov
Sedminásobná olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská měla na pohřbu Josefa Masopusta dojemný proslov