Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podvodník! Maratonec doběhl druhý bez potu, schoval se mezi diváky

Autor: ČTK, iSport.cz

Keňská policie zatkla muže, který si během nedělního maratonu v Nairobi pomohl podvodem ke druhému místu. Osmadvacetiletý Julius Njogu byl podle agentury AP během největšího keňského maratonu s mezinárodní účastí schován mezi diváky a k běžcům se přidal až krátce před cílem.

Ve finiši proťal pásku jako druhý, což by mu zajistilo prémii zhruba 7000 dolarů (zhruba 172.000 dolarů). Vzápětí byl diskvalifikován a hrozí mu trest za podvod. Závod vyhrál další Keňan Joshua Kipkorir v čase 2:13:25.

Pořadatelům přišlo podezřelé, že Njogu, který v závěrečném finiši snadno předstihl třetího Shadracka Kiptoa, nejevil po absolvování více než 42 kilometrů žádné známky únavy a nebyl ani zpocený. Na televizních záběrech pak bylo vidět, jak Njogu diskutuje s rozhodčími a dokonce jim ukazuje puchýře na nohou, aby dokázal, že absolvoval celý maraton.

"Sledoval jsem vedoucí skupinu od startu až do cíle, ale vůbec jsem ho neviděl," prohlásil ředitel závodu Ibrahim Hussein. "Nebude klasifikován a jsem zklamaný, že někdo dokáže v moderní době takto podvádět," dodal někdejší vítěz Bostonského i Newyorského maratonu.

Podvody při maratonu v Nairobi nejsou ničím výjimečným. Předloni byly diskvalifikovány dvě běžkyně, jež si stejným způsobem jako Njogu pomohly k umístění na stupních vítězů. Obdobné případy zná například i slavný Bostonský maraton.