Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak to bylo s legendární hláškou komentátora Poláka (†81)? Pravda o Kokotovi

Autor: top

Za svou kariéru vyslovil Karol Polák (†81) desítky hlášek, které se staly legendární. Jedna ale ční nad ostatními – o německém sprinterovi Manfredu Kokotovi.

Pochází ze 70. let a často byla interpretována, avšak ne zcela přesně. V nejrůznějších verzích také koluje po sociálních sítích. Jak to ale bylo ve skutečnosti?

Kokot je ve slovenštině jak známo výraz pro pánské přirození. Polák s tímto slovem žongloval, když komentoval atletický mítink z Berlína, kde se slavnostně otevírala tartanová dráha. „Pred pretekmi som si pozrel štartovú listinu a vidím – okrem neho beží Rus, Francúz, Američania, dvaja Čechoslováci. Hneď som si hovoril, že na Manfreda niečo musím vymyslieť,“ přiznal ve vzpomínkách.

Z našich sprinterů tehdy startovali Janeček a Mandlík, otec později slavné tenistky. Ti doběhli předposlední a poslední, zatímco Kokot, evropský rekordman, měl od začátku náskok a suverénně vyhrál. „A tak som zahlásil: Podľa očakávania zvíťazil Manfred Kokot z NDR. A naši, bohužiaľ, dobehli predposledný a posledný. Aká škoda, že aj u nás doma nemáme takýchto Kokotov!“

V dobách tvrdé totality to byla velmi odvážná hláška. Polák prý měl okamžitě telefonát z pražské režie. „Soudruhu, to ste to nemoh říct jinak? A ja na to: No ako som to mal povedať? Preložiť jeho meno a povedať, že je ču*ák? Keď je raz Kokot, tak je Kokot a hotovo. Prešlo mi to,“ popisoval později svým jedinečným hlasem.

Škoda že teď už k nám bude znít jen ze záznamu...

Karol Polák se řadí mezi komentátorské legendy
Karol Polák se řadí mezi komentátorské legendy