Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Růže pro hrdiny. Rodiny a přátelé vzpomínali na mrtvé hokejisty

Autor: Tomáš Pokorný

Po celém světě se ve středu vzpomínalo na hokejisty, kteří před pěti lety zahynuli při letecké havárii u Jaroslavle. V záplavě květin se topily i tři hroby v Česku, lidé na Jana Marka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka nezapomněli.

Poklonit se památce českých reprezentantů, mistrů světa, ale především skvělých chlapů a ve dvou případech i milujících otců, přišli jejich rodiny, přátelé i obyčejní fanoušci.

Monumentální památník ve tvaru srdce v Jindřichově Hradci z téměř pětitunového bloku žuly připomíná ztrátu Jana Marka (†31) už od jara 2012. Ztvárňuje bolest manželky Lucie a včera byl opět obléhaný množstvím čerstvých kytic, kterým dominovalo 30 rudých růží.

Pod nimi se krčily zapálené svíčky, sošky andělů, puky a výrazné květinové srdce s číslem 15, které Honza nosil na dresu. „Chybí nám úplně ve všem. Jako táta pro Honzíka, jako kamarád, parťák, manžel,“ řekla Lucie ve včerejším mimořádně dojemném rozhovoru Blesku.

Stejnou jizvu na srdci mají i další dvě statečné ženy Kateřina Rachůnková, vdova po Karlu Rachůnkovi (†32), a Michaela Jajtnerová, snoubenka Josefa Vašíčka (†30). Také u jejich hrobů ve Zlíně a v Havlíčkově Brodě se střídali a vzpomínali. S láskou a bolestí.

"Sedmého září je pro mě nejhorším dnem celého roku. Stejně jako pro všechny blízké," řekla Vašíčkova Míša.

Hořící svíčky, puky, andílci a další dárky má Honza Marek na svém pomníku.
Hořící svíčky, puky, andílci a další dárky má Honza Marek na svém pomníku.