Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milionový souboj! Legendární fotbalista Pelé a boxer Ali jdou do dražby

Autor: pv

V sobotu 3. prosince budou v Los Angeles létat vzduchem milionové částky. Aukční síň Julien totiž draží předměty legendárních sportovců Pelého (76) a Muhammeda Aliho (†74). V nabídce jsou například rukavice nebo chránič zubů nejslavnějšího boxera. Ke koupi jsou i dresy nebo trofeje fenomenálního fotbalisty.

Bude to velká bitva. Vedení aukční síně očekává, že největší zájem bude hlavně o předměty po Alim, který letos v červnu zesnul. Tím pádem se vyšplhá i cena. Například jeden pár rukavic se má údajně prodat až za 50 tisíc dolarů (1,25 milionů korun).

V dražbě bude i podepsaný společný snímek Aliho a Pelého. Stát by měl pod 200 tisíc korun.
V dražbě bude i podepsaný společný snímek Aliho a Pelého. Stát by měl pod 200 tisíc korun.

„Nejžhavější položkou jsou právě rukavice, které měl na sobě Muhammed 7. prosince 1970, v souboji s Oscarem Bonavenou pořádaném v Madison Square Garden v New Yorku. Tehdy jednoznačně vyhrál nad Argentincem technickým KO. V nabídce je ale i boxerův chránič zubů nebo odlitek jeho tváře či rukou.

Obrovský zájem je pokaždé i po předměty po Pelém. V aukci se mimo jeho dresů ze 60. a 70. let i některých trofejí objeví i zlatý odlitek Brazilcovi pravé nohy. Do dražby jde i jejich podepsaná a zarámovaná fotografie, kde se spolu obě hvězdy objímají.

Jen cena za tento předmět se má podle odhadců prodat za 7 tisíc dolarů (178 tisíc korun). Velký zájem má být o Pelého dres FC Santos z roku 1971, ve kterém si zahrál proti Chelsea. Cena se má vyšplhat na 10 000 dolarů (250 tisíc korun).