Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tenisová fraška! Obě hráčky chtěly prohrát, duel vzdaly ve stejný moment

Autor: Pavel Novotný

Máte rádi komedie? A nejlépe ty s velkou dávkou sarkasmu? Pak jste na správném místě. Pravda, tato parodie trvala jen sedm minut, přesto stála za to. Kuriózní epizoda se odehrála ve druhém kole turnaje v Hobartu a v hlavních rolích se objevily Američanka Sachia Vickeryová a Belgičanka Elise Mertensová. Pointa příběhu? Vzdát zápas rychleji, než se to povede soupeřce.

"Zabij míček dříve ty, než to udělá tvůj soupeř." Tuto strategii se snaží do hlavy Tomáše Berdycha vštípit jeho nový kouč Goran Ivaniševič. Mertensová a Vickeryová k tomu přistoupily poněkud odlišně. "Skrečuj zápas dříve, než to udělá ta druhá."

Právě s touto strategií se s největší pravděpodobností vydaly do boje v druhém kole turnaje v Hobartu obě jednadvacetileté tenistky. A důvod? Jak Vickeryová, tak Mertensová by v případě výhry a postupu do čtvrtfinále nestihly kvalifikaci na blížící se Australian Open, která je pro ně z hlediska finanční odměny i prestiže mnohem zajímavější než klání na malém turnaji.

Sachia Vickeryová bojuje o elitní světovou stovkuFoto profimedia.cz

Obě slečny už přišly na zápas patřičně připravené, když každá z nich měla na různých částech těla obvazy, aby bylo vidět, že je trápí jisté blíže nespecifikované zdravotní problémy.

Zápas začala servisem Američanka Vickeryová, game vyhrála a vydala se na lavičku k výměně stran. Toho využila její soupeřka, která si okamžitě vyžádala ošetření své obvázané ruky. Vickeryová však nezaváhala a uchýlila se k stejné taktice. Jen místo ruky si lékaře zavolala k "nemocné" noze.

Na kurt se tak vydaly hned dvě terapeutky, jedna z nich přitom byla o trošku rychlejší a zamířila si to k Američance, druhá pak šla zkontrolovat bolístku belgické tenistce. A právě to rozhodlo o "vítězce" utkání.

O "vítězce" rozhodlo pár sekund

Sotva se totiž stačila fyzioterapeutka na jednadvacetiletou Američanku podívat, ta už u hlavní rozhodčí hlásila skreč zápasu. Belgičanka, které na žebříčku patří 127. příčka a je tak o osm míst před soupeřkou, reagovala jen o několik sekund později a také hlavnímu rozhodčímu hlásila ukončení zápasu kvůli svému zranění.

Postup však musel hlavní rozhodčí zápasu připsat Mertensové, protože se svojí žádostí přišla později než soupeřka.  Pokud byste však čekali od Belgičanky nějakou radost, tak byste se hodně spletli.

Vítězka jednoho turnaje na okruhu WTA ve čtyřhře si sice připsala za postup do čtvrtfinále turnaje příjemných 150 tisíc korun a 60 bodů do žebříčku, ale zároveň přišla o šanci zahrát si kvalifikaci na Australian Open, která začíná již ve čtvrtek. Pokud by totiž v kvalifikaci na první grandslamový turnaj roku uspěla, získala by téměř 1 milion korun!

Elise Mertensová patří k nadějím belgického tenisuFoto profimedia.cz

 Důvodem, proč aspoň jedna z tenistek nezvolila řešení do zápasu vůbec nenastoupit, spočívá v tom, že podle pravidel by jim v takovém případě nebyl umožněn ani start v kvalifikaci Australian Open. Mertensovou navíc čeká ve čtvrtfinále duel s vysoce favorizovanou Nizozemkou Bertensovou, 22. hráčkou světa.

Zda však Sachia Vickeryová bude moci mít ze svého "rychlejšího zranění" ze zápasu s Mertensovou radost, ukáže až průběh kvalifikačních bojů v Melbourne.