Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krádež, padělané šeky... Slavná gymnastka je na mizině, prodala medaile

Autor: ija

Říkali jí „Vrabčák z Minsku“, stala se miláčkem olympiády v Mnichově, kde posbírala tři zlaté a jedno stříbro. Teď bývalá sovětská gymnastka Olga Korbutová (61) své medaile prodává. Slavná gymnastka je prý bez prostředků, v Rusku dokonce píší o tom, že „ji medaile zachránily před hladověním.“ V USA sice působí jako trenérka, ale má za sebou pestrou minulost: krádež v supermarketu, zatčení kvůli padělaným šekům, problémy se synem...

Internetová aukční síň ve Spojených státech nabídla 32 kusů cenných kovů a dalších předmětů gymnastky Olgy Korbutové, které vynesly kolem pěti milionů korun. Nejdražší položkou, za 66 000 dolarů (1,6 milionu korun), bylo týmové olympijské zlato z Mnichova, Korbutová ale prodala i další zlatou a jednu stříbrnou z téže olympiády.

Olga Korbutová v dobách, kdy jí gymnastický svět ležel u nohou.
Olga Korbutová v dobách, kdy jí gymnastický svět ležel u nohou.

Třetí nejcennější medaili, zlato z kladiny, jí už před lety ukradli. Mezi předměty v aukci byla i prestižní cena pro sportovní osobnost roku, kterou uděluje britská stanice BBC, a několik gymnastických trikotů.

Korbutová zazářila na olympiádě v Mnichově v roce 1972, bylo jí 17 let, měřila 150 centimetrů a vážila 38 kilo a její odvážné gymnastické prvky obdivoval celý svět. O čtyři roky později v Montrealu 1972 získala ještě zlato a stříbro.

Její život po kariéře se už tak skvěle neodvíjel. Vzala si populárního zpěváka Leonida Bortkeviče a měla s ním syna Richarda. Společně pak emigrovali do Spojených států, kde se ale rozvedli. V roce 2001 měla na krku exekutory kvůli nezaplacené hypotéce, další rok byla zatčena, když ji v supermarketu přistihli při krádeži. Policie pak našla v jejím domě tři čtvrtě milionu ve falešných šecích. Zatčen kvůli padělkům byl později i její syn.

Korbutová však popírá, že by její potíže přetrvávaly a že by medaile prodávala kvůli hmotné nouzi. Chce je prý jen poskytnout fanouškům.