Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

18letý pilot přišel ve formuli o obě nohy. Přesto jeho kariéra neuvěřitelně pokračuje

Autor: pv

Odhodlání mu nechybí. Osmnáctiletý britský závodník Billy Monger letos v dubnu tragicky havaroval během závodu Formule 4, když vlétl do soupeřova pomalu jedoucího monopostu. Z kokpitu Billyho vyprošťovali desítky minut a vypadalo to s ním zle. Z vážné nehody se zotavil, ale přišel o obě nohy. Být do konce života invalidním důchodcem? To ani náhodou. Mladý Brit chce do tří let absolvovat nejprestižnější vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans, kde byl letos v červnu zatím jen v roli hosta.

Paddockem projížděl na vozíku a doprovod mu dělala rodina. Billy nebyl ve tváři zlomeným klučinou, ale naopak rozdával úsměvy a setkával se se slavnými osobnostmi motosportu a fanoušky. Mezi řvoucími motory a spálenými gumami je jako doma. V Le Mans zářil nadšením, jako by se ani nepřihodil tragický incident z 16. dubna, kdy stačil mžik a náraz do pomalu jedoucího vozu ho připravil o nohy. Lékaři mu museli amputovat pravou končetinu od kolene dolů a levou nad kolenem.

Hrůzostrašný moment otřásl nejen motoristickým světem. Za Mongera se modlily největší hvězdy formule 1 jako Lewis Hamilton nebo Sebastian Vettel a rozhodly se mu přispět na účet, který byl zřízený pro financování nákladné rehabilitace. Místo požadovaných 260 000 liber (7,8 mil. Kč) se nakonec vybralo 824 000 liber (skoro 25 milionů korun)! „Jsem nesmírně vděčný za tu obrovskou podporu od všech lidí. Moc děkuji,“ vzkazoval Monger, kterého pár týdnů po osudné nehodě kontaktoval Frederic Sausset.

Francouzský podnikatel a závodník před lety přišel o všechny končetiny kvůli zákeřné bakteriální infekci, ale žije dál naplno. Loni dokonce s tímto hendikepem absolvoval závod 24 hodin Le Mans.

„Frederic mi volal, že mě chce zapojit do projektu, který má začlenit postižené lidi do vrcholného motorsportu,“ vyprávěl v La Mans Monger, který pracuje na fyzické kondici, aby se vrátil zpět do formy. „V listopadu budu testovat závodní vůz. Pokud se bude vše vyvíjet správným směrem, budu s ostatními piloty závodit v roce 2020 na 24 hodinách Le Mans,“ prozradil Monger.

Před šestnácti lety přišel během formulového závodu o nohy bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi a dokázal se vrátit na vrcholné úrovni k závodění na okruzích. Uspěje i Monger? Odhodlání na to rozhodně má.

Letos se Billy Monger setkal v Le Mans s bývalým pilotem formule 1 Markem Webberem, který ho podporuje v návratu k závodění
Letos se Billy Monger setkal v Le Mans s bývalým pilotem formule 1 Markem Webberem, který ho podporuje v návratu k závodění