Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Grznár vs. Cristovao: "přifouknuté" svaly nejsou všechno, dokázal zpěvák

Autor: Ondřej Němec

Ostře sledovaný zápas! Sociální sítě rozvířil souboj, v němž proti sobě nastoupili kontroverzní kulturista Filip Grznár a populární zpěvák a úspěšný zápasník Ben Cristovao. K porovnání sil došlo v rámci brazilského jiu jitsu, v němž se Cristovao ještě coby držitel bílého pásu stal mistrem Evropy. Rozhodnuto bylo během minuty a půl. 

Hloupá výzva, která byla přijata. „Ty vole, ty když jedeš to jiu jitsu, pojď se potahat,“ vzkázal v jednom ze svých typicky obhroublých videí dopující kulturista Filip Grznár zpěvákovi a zápasníkovi Benovi Cristovao . Ten výzvu překvapivě přijal. 

Uběhly dva měsíce a Grznár a Cristovao proti sobě stanuli na tatami v zápase podle pravidel brazilského jiu jitsu. Po krátkém potahání kimon ve stoje se zápas přesunul na zem, kde bylo hned znát, že je třicetiletý zpěvák v tomto bojovém umění jako doma. 

Kontroverzní kulturista navíc zjevně nestíhal tempo souboje a viditelně nezvládal dech. Po minutě a dvaceti čtyřech vteřinách byl konec. Grznár zápas vzdal. Údajně proto, že ucítil bolest v rameni. Už před zápasem přitom několikrát na své zranění upozorňoval, ale o posunutí termínu nepožádal.

VIDEO: Záznam zápasu Bena Cristovao s Filipem Grznárem

K souboji tedy došlo, jasným vítězem se stal Ben Cristovao, ale o ukázce bojového umění mluvit nelze. Poražený velkohubý provokatér z YouTube jiu jitsu neovládá a těžké svaly jej v souboji jen brzdily.

Cristovao se o radost z výhry podělil s fanoušky na sociálních sítích, kde souboj odůvodnil slovy: „Do zápasu jsem nešel, abych dokazoval něco sobě, ale abych vám ukázal, že svaly nejsou všechno a už vůbec nedefinují fyzickou převahu.“

Ben Cristovao jasně porazil Filipa Grznára
Ben Cristovao jasně porazil Filipa Grznára

Mezi oběma zápasníky však nevládne nevraživost. S úsměvem pózovali na společných fotografiích a dohodli se na dalších trénincích.

Pro dvaatřicetiletého Grznára byl ale souboj dalším signálem, aby začal trénovat víc, chce-li se stát alespoň trochu respektovaným zápasníkem, nebo aby svět bojových sportů rychle opustil. Jinak bude dál jen k smíchu.

Brazilské Jiu Jitsu, zkráceně BJJ, je bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení.