Ondřej Němec
23. ledna 2017 • 10:00

SUPERvýkon na ME v brazilském jiu jitsu: Yakuza a Cristovao vybojovali zlato

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tým zápasníků brazilského jiu jitsu opět zazářil! Ani velká konkurence na mistrovství Evropy nezabránila v úspěchu tuzemské akademie Jungle BJJ. Nejlepšího výsledku dosáhl Eldar „Yakuza“ Rafigaev se dvěma zlatými medailemi. Další zlato v Lisabonu ukořistil Ben Cristovao. 



Tři zlaté a dvě bronzové medaile. Takový je konečný výsledek účasti českého týmu Jungle BJJ na šestidenním mistrovství Evropy v brazilském jiu jitsu, jež se konalo v portugalské metropoli.

Nejúspěšnějším bojovníkem byl Eldar Rafigaev, držitel hnědého pásu, který vyhrál jak ve své váhové skupině, tak v otevřené kategorii a přebíral tedy dvě zlaté medaile. „Bylo to v pohodě. Odvedl jsem svou práci, tak jak jsem chtěl. Všechny výhry byly před limitem,“ zhodnotil svůj výkon vždy klidný Rafigaev.

Další zlato si odvezl i Ben Cristovao , poté co vyšel jako vítěz ze souboje bílých pásů. „Mám za sebou čtyři vyhrané zápasy, dva na body, dva na uškrcení a hlavně tunu adrenalinu a nejkrásnější zážitek z bedny,“ komentoval výhru čerstvý mistr Evropy. „Tenhle sport mi změnil život, vrátil mi do něj kázeň a disciplinu. Pravidelně udržuje mé ego dole a učí mě, že je vždycky někdo lepší, takže je potřeba nikdy nepřestat makat,“ dodal nadšený Cristovao.

Ben Cristovao na mistrovství Evropy v brazilském jiu jitsu drží vlajku akademie Jungle BJJ
Ben Cristovao na mistrovství Evropy v brazilském jiu jitsu drží vlajku akademie Jungle BJJ
 

Bronzovým medailistou se za český tým stal Michal „Timbalada“ Herčka. „Hrozně jsem se rval, ale nakonec mě o chlup porazil ten, co bral zlato,“ prozradil Herčka. „Bylo to ohromně náročné. Každá kategorie měla čtyřicet až sto lidí. Všichni na vysoké úrovni,“ řekl uznale bronzový bojovník.

Stejný kov z Lisabonu přiváží i Martin Šnajdar. Akademie Jungle BJJ, kterou v Čechách založil Brazilec Fernando Nascimento Araujo, tak znovu potvrdila své kvality. A to v obrovské konkurenci. Šestidenního mistrovství Evropy se v Lisabonu zúčastnilo přes 4 000 zápasníků ze 73 zemí.

VIDEO: Cristovao je jedním ze zakladatelů akademie jiu jitsu v Brně


JUNGLE BJJ

Akademii Jungle Brazilian Jiu-Jitsu (Jungle BJJ) založil v Praze Fernando Araujo Nascimento v roce 2006.

Filozofie Jungle BJJ je jednoduchá: tvrdě trénovat a bavit se. Slovy samotného zakladatele: „Hlavním cílem je, aby byla výuka zábavná a rozvíjelo se přátelské týmové prostředí, kde jsou všichni vítáni.“

JIU JITSU

Brazilské jiu jitsu, zkráceně BJJ, je bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud