Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Konec nadějí! Koukalová nebude startovat na olympiádě v Koreji

Autor: Petr Žaloudek, Tomáš Pokorný

Měsíce se čekalo na zázrak. Ten ale bohužel nepřišel. Český tým bude na olympiádě v Koreji postrádat svou největší hvězdu – biatlonistku Gabrielu Koukalovou (28). Podle informací Blesku musela účast definitivně vzdát, oficiální vyjádření by měl biatlonový svaz vydat v pondělí.

Měly to být její Hry. Po vítězství ve Světovém poháru i na loňském mistrovství světa měla přidat poslední chybějící triumf – olympijské zlato. Jenže ani po sedmi měsících usilovné léčby se stav lýtek, která znenadání začala Gábinu v létě při intenzivním pohybu bolet, nezlepšil. Do startu Her přitom zbývá jen 29 dní.

Gabriela Koukalová skončila ve stíhacím závodě desátá
Gabriela Koukalová skončila ve stíhacím závodě desátá

Rozhodnutí padlo

O tom, že se čekání na zázrak blíží ke smutnému konci, hodně napověděla už slova šéftrenéra Ondřeje Rybáře. „Gábina není schopná závodit,“ pravil před týdnem v Oberhofu a odkázal na prohlášení, které je naplánováno na půlku ledna. „Zatím není stanovené datum. Až se to dořeší, tak se to dozvíte,“ řekl včera šéf biatlonistů Jiří Hamza, jenž se měl v tomto týdnu sejít s Koukalovou . Nicméně podle zdroje Blesku je už rozhodnuto – Gabriela v Koreji závodit nebude. „Nevím, jaké máte informace. Já se o tom s vámi nebudu bavit. Řekli jsme, že vydáme prohlášení,“ reagoval Hamza.

Už netrénuje

Bolestné rozhodnutí úřadující mistryně světa ve sprintu však není otázkou aktuálních dní. „Gabča netrénuje už od Vánoc,“ tvrdí zdroj z biatlonového prostředí. Jiří Hamza tuto informaci nechtěl komentovat. „Zavolejte si Gábině,“ řekl jen. Ta se přitom už v prosinci vyjádřila, že důležitější než olympiáda je zdraví. „V případě, že bych nemohla v lednu naskočit do svěťáku, asi bych radši uvolnila místo mladším závodnícím,“ uvedla pro Sport. „Kdybych tam chtěla jet i za čtyři roky, tak bych snad také nebyla ještě tak stará, ne?“ dodala.

Biatlonový svaz nechtěl situaci nijak komentovat. Oficiální prohlášení vydá až v pondělí 15. ledna.