Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

To je rekord, Sáblíková by koukala. Rychlobruslař frčel po ledě skoro stovkou!

Autor: sjs

Měl pocit, jako by letěl. Dvojnásobný olympijský vítěz Kjeld Nuis (28) stanovil nový rychlostní rekord na bruslích. Nizozemec na přírodním ledu dosáhl rychlosti 93 kilometrů v hodině. Pomohl mu k tomu speciální štít tažený osobním vozem, který před Nuisem na dvoukilometrovém rovném úseku minimalizoval odpor vzduchu.

Na olympijských hrách v Pchjongčchangu slavil Kjeld Nuis dvě zlaté medaile na tratích 1000 a 1500 metrů. Nyní se stal vůbec nejrychlejším rychlobruslařem historie.

„Kvalita ledu mě překvapila, ale pořád je to přírodní led, takže je trochu hrbolatý, ale člověk nad ním doslova letí. Brusle to nicméně rozvibrovalo a v rychlosti 93 kilometrů za hodinu se opravdu obtížně ovládaly,“ prozradil Nuis a popsal i své pocity, když vyjel z větrného štítu, díky kterému nový absolutní rekord vytvořil.

„Dostal jsem pořádnou ránu. Jako bych koukal z okýnka auta na dálnici. Přesně takový to byl pocit, jen člověk při tom jel na bruslích s noži o šířce 1,1 milimetru,“ popsal rychlobruslař.

Na tradičním čtyřsetmetrovém oválu dosahují nejlepší rychlobruslaři maximálních rychlostí kolem 60 kilometrů v hodině. Aktuální světový rekord na kilometru 1:06,42 představuje průměrnou rychlost 54,20 kilometrů v hodině.

Sáblíková po sezoně: Bylo se mnou k nevydržení. Omlouvám se!
Video se připravuje ...