Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tenisová milionářka Cibulková utíká do daňového ráje. Slováci zuří!

Autor: pv

Patří mezi nejlépe vydělávající slovenské sportovce. Tenistce Dominice Cibulkové se ale v rodné zemi nechce platit za sociální a zdravotní pojištění a ani danit výdělky z reklamy. Proto se rozhodla, že se přestěhuje do daňového ráje – Dubaje. Její krajané jsou kvůli tomu naštvaní.

Celkem si Dominika Cibulková na kurtech vydělala 12,5 milionů dolarů (270 milionů korun) a další miliony přidává na konto díky reklamním smlouvám. Jak ale loni přiznala pro magazín Forbes, nechce peníze odvádět rodnému Slovensku. „Člověk nad tím přemýšlí. Odměny z turnajů daním v té zemi, kde hraji a doma daním akorát peníze z reklamy či sponzoringu. To se dá ještě nějak zvládnout,“ tvrdila tehdy tenistka, ale zároveň prozradila, že má zaječí úmysly. ¨

Nešikovné vyjádření

„Vážně přemýšlím nad změnou. Nechci říkat přesná čísla, ale budou mi vycházet strašně vysoké odvody ze zdravotního a sociálního pojištění. Nejraději bych měla trvalý pobyt na Slovensku, ale za těchto podmínek musím přemýšlet nad jinou alternativou,“ dodala Cibulková a pořádně naštvala své krajany, kteří jí za to vyčinili na sociální síti. Navíc když veřejně oznámila, že se chce v budoucnu vyhnout placení zdravotního a sociálního pojištění, tak si pěkně zavařila.

„Považuji za krajně nešťastné toto vyjádření. Mohlo by to mít i trestně právní rovinu, protože úmyslně se vyhýbat placení daní či odvodů samozřejmě není správné,“ řekl deníku Sport Pavel Šnobl ze společnosti Deloitte, specializující se na zdaňování sportovců.

Navždy Slovenkou

Cibulková, která si v Bratislavě před lety koupila a zařídila luxusní střešní byt, rozhodla, že Slovensko skutečně opustí a zamíří do daňového ráje ve Spojených arabských emirátech. „Jako tenistka jsem skoro po celý rok mimo Slovensko. V Dubaji jsem našla místo, které mi poskytuje komplexní tréninkové možnosti a především špičkovou lékařskou péči, která je vzhledem na moji sportovní kariéru i profesní věk nejdůležitější,“ hájila Cibulková úprk ze Slovenska před novináři. „Změnila jsme jen trvalé bydliště. Navždy zůstanu Slovenkou. Reprezentuji tuto krajinu,“ uklidňovala Cibulková rozčílené krajany pro portál Športky.sk

Není jediná uprchlice

Slovenská se usídlila v luxusní rezidenci Palazzo Versace ve čtvrti Culture Village, kde má k dispozici lázně, posilovnu a další nadstandardní služby. Průměrná cena za apartmán se pohybuje kolem 25 milionů korun. Na tenisové kurty to má z nového domova dva kilometry. Daňový ráj využívá i nejbohatší slovenský sportovec cyklista Peter Sagan , který žije v Monte Carlu. Z českých sportovců mají v malém knížectví na Azurovém pobřeží trvalou adresu například tenisté Tomáš Berdych , Petra Kvitová nebo Karolína Plíšková .

Slovenka se usídlila v luxusní rezidenci Palazzo Versace v Dubaji
Slovenka se usídlila v luxusní rezidenci Palazzo Versace v Dubaji