Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Brankář Čechmánek čelil hrozbě trestu až 10 let vězení: Soud už rozhodl!

Autor: ps, ČTK

„Nikoho jsem nechtěl podvést a věřitelům jsem se nevyhýbal. Většině jsem pohledávky uznal,“ takto se u soudu hájil do průšvihu namočený hokejový gólman Roman Čechmánek (47). Žalobce jej vinil z podvodu se škodou za asi 15 milionů korun, hrozilo mu 10 let vězení, ale… Jeho věty zabraly!

Krajský soud ve Zlíně dnes zprostil bývalého reprezentačního brankáře obžaloby. Ta souvisela s Čechmánkovým neúspěšným podnikáním, při kterém se zadlužil. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Sportovec u soudu už dříve jakýkoliv podvodný úmysl odmítl.

„Nikoho jsem nechtěl podvést a věřitelům jsem se nevyhýbal. Většině jsem pohledávky uznal. Prodejem bytu v Čeladné a pivovaru, bych všechno splatil. Můj majetek byl mnohonásobně vyšší než dluhy,“ vysvětloval »Čeman« u soudu. „Pivovar měl hodnotu více než 30 milionů. Za podivných okolností byl vydražen jediným zájemcem jen za 7,5 milionu. Insolvenčním zákonem, který mě připravil o veškerý majetek, jsem naprosto šokován. Kdyby nebylo insolvence, nestál bych tady,“ hájil se Čechmánek sklesle.

Je rozhodnuto, za katr Roman nepůjde. Podle výroku soudu se nepodařilo dokázat v jeho jednání úmysl, ale neznamená to, že by se problémů zbavil. Dluh dosáhl podle odhadů zhruba 100 milionů korun. Od roku 2013 je Čechmánek v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Ještě ho čeká dlouhá cesta…

Roman Čechmánek a Petr Čajánek se baví na chodbě před soudním jednáním
Roman Čechmánek a Petr Čajánek se baví na chodbě před soudním jednáním