Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Svět oplakává Niki Laudu (†70): Alonso v šoku, klaní se Schwarzenegger

Autor: iSport.cz

Sportovní svět vstřebává smutnou zprávu, v pondělí po vážných zdravotních komplikacích zemřel trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda. Legendárnímu Rakušanovi bylo 70 let. Sociální sítě okamžitě zaplavila vlna kondolencí, projděte si, jak svět oplákaval Nikiho Laudu.

10:31 Jak na Laudu vzpomínají politici z jeho rodné země? Rakouský prezident Alexander Van der Bellen napsal následující: "Opustil nás velký a oslnivý muž, idol a ambiciózní bojovník, který se nikdy nevzdal. Niki Lauda formoval naše vnímání závodění a formule 1 jako nikdo jiný."

"S Nikim Laudou ztrácí Rakousko jednu ze svých největších postav. Jeho domovem byly okruhy, jeho láskou letectví. A jako nikdo jiný se dokázal několikrát vrátit zpět do života," doplnil rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Niki Lauda: Příběh legendárního závodníka, který si nepotrpěl na city a po havárii odmítl plastiku obličeje - čtěte ZDE »

10:30 Manažer Antonín Charouz, který se řadu let pohybuje v prostředí formule 1 a stál i za startem zatím jediného Čecha Tomáše Engeho v závodech F1: "Znali jsme se velmi dobře. Pro mě to byla legenda. Byl za mnou snad desetkrát v Praze, asi třikrát přijel na mou oslavu narozenin. Byl to jeden z nejlepších jezdů historie F1."

9:25 Krajanovi se poklonil i legendární herec Arnold Schwarzenegger. "Niki byl šampion. Ikona. Rakouský poklad. Byl jedním z mých drahých přátel. Bude mi ten štědrý průkopnický hrdina scházet, celým mým srdcem," napsal na Twitter.

9:16 "Bylo mi ctí tě poznat. Naše konverzace byly vždy velmi zajímavé. Děkuji!" napsal na Instagram Laudův krajan, rakouský lyžař Hannes Reichelt.

9:04 Italský fotbalový velkoklub AC Milán na svém Twitteru také uctil památku legendárního závodníka.

8:59 I fotbalový Hoffenheim vzdal hold Nikimu Laudovi. "Dnešek začíná velmi smutně. Odešla další sportovní legenda. Odpočívej v pokoji," napsali na Twitter.

8:54 K srdceryvnému loučení se přidal i šampion F1 z roku 2016 Nico Rosberg. "Drahý Niki. Děkuji za vše, co jsi pro mě udělal. Naučil jsi mě toho tolik. Svou vášeň, bojovného ducha, abych se nikdy nevzádal, i trpělivost s námi mladými. Já a tvých sto milionů fanoušků po celém světě, které jsi tak moc inspiroval, aby se v nejtěžších časech nevzdávali, myslí na tebe a tvou rodinu, a doufají, že budeš odpočívat v pokoji.

8:49 Oficiální twitterový účet Moto GP vyjádřil účast celé komunitě F1 a rodině i přátelům Niki Laudy.

8:43 "Dnešek je smutný den pro F1. Velká rodina Ferrari s hlubokým zármutkem přijala zprávu o úmrtí našeho přítele Nikiho Laudy, trojnásobného světového šampiona. Dva z titulů získal právě s Ferrari. Zůstaneš navždy v srdích nás i fanoušků," stojí v oficiálním prohlášení týmu Scuderia Ferrari.

8:35 Giedo van der Garde, nizozemský závodník, který nakoukl do Formule 1 skrze týmy Caterham a Sauber, sdílel na Twitteru dojemnou rozlučku s rakouskou legendou. "Nebyl jen ohromnou inspirací díky největšímu comebacku v historii sportu, ale i unikátní osobností. Osobně nikdy nezapomenu, jak se mě zastal v Melbourne, když moje kariéra v F1 skončila."

8:29 Rubens Barichello, vítěz 11 velkých cen, vzpomněl na Laudu společnou fotkou. "Odpočívej v pokoji, kamaráde," napsal na Instagram 46letý Brazilec.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#RIP my friend #nikilauda @nikilauda_official

Příspěvek sdílený Rubens Barrichello 1️⃣1️⃣1️⃣ (@rubarrichello),Kvě 20, 2019 v 10:31 PDT

8:28 "Šokující a smutná zpráva. RIP Niki," vzkázal skrze Twitter Fernando Alonso, šampion F1 z let 2005 a 2006.

8:16 Romain Grosjean (vítěz evropské Formule 3 v roce 2007, současný jezdec stáje Haas F1 Team)

8:05 Na Twitteru Laudovi kondolovali i zástupci stáje Red Bull Toro Rosso, za kterou v letošním ročníku F1 jezdí Daniil Kvjat a Alexander Albon.

7:56 Johnny Herbert (bývalý jezdec F1 a expert televize Sky Sports) "Velká ztráta pro sport a obrovská díra v našich srdcích. Odvážný, upovídaný, extrémně zábavný. Díky za všechny vzpomínky. Niki!"

7:52 Mistr světa Formule 1 z roku 2009 Jenson Button vzpomněl na padlou ikonu na svém Instagramu. "Opustila nás legenda. Opočívej v pokoji, Niki."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

A legend has left us. Rest in peace Niki 😔 #nikilauda

Příspěvek sdílený Jenson Button (@jensonbutton_22),Kvě 20, 2019 v 6:41 PDT

7:47 Na legendárního závodníka samozřejmě nezapomněla celý Formule 1. "Navždy ho budeme nosit v srdích, bude nesmrtelnou součástí naší historie. Komunita motosportu dnes oplakává zdrcující ztrátu skutečné legendy," stojí v prohlášení na oficiálním twitterovém účtu F1.

7:27 "Niki Lauda byl zářným příkladem, že se tvrdá dřina vyplácí. Tvrdil o sobě, že má skvělý zadek, díky němu dokázal cítit všechno, co se s autem děje. Můj hrdina, přál jsem si, abych byl Senna, ale spíš jsem o sobě zjišťoval, že jsem spíš jako on! Díky za všechno, co jsi sportu dal, Niki, jsem smutný, že jsi odešel," napsal na Twitter francouzský jezdec Indy Car Simon Pagenaud, držitel ceny ESPY pro nejlepšího automobilového závodníka.

7:15 V ranních hodinách svůj zármutek vyjádřil i Sébastien Buemi, bývalý švýcarský jezdec formule 1 a vítěz legendárníhjo závodu 24 hodin Le Mans. "Smrt Niki Laudy mě zdrtila, byl to jeden z těch skutečných závodníků. Odpočívej v pokoji, budeš chybět."

7:13 "Niki Lauda, opravdový idol a legenda motorsportu. Mé myšlenky jsou s jeho rodinou a milovanými v těchto časech," tweetoval bývalý motocyklový závodník a dvojnásobný mistr světa Moto GP Casey Stoner.

6:55 Mezi prvními vyjádřili svou účast zástupci stáje McLaren, se kterou Lauda v roce 1984 získal titul mistra světa. Od roku 2012 byl šéfem dozorčí rady.

"Niki zůstane navždy v našich srdcích a navždy bude zakotven v naší historii," napsal McLaren na svůj oficiální twitterový účet.

 

Kromě závodění se Niki Lauda věnoval i letecké dopravě jako majitel společností Lauda Air, Niki či Laudamotion, jejichž letadla občas sám pilotoval.
Kromě závodění se Niki Lauda věnoval i letecké dopravě jako majitel společností Lauda Air, Niki či Laudamotion, jejichž letadla občas sám pilotoval.