Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ostřikovače v očích i nadávky. Kreuzigerově manželce šlo na silnici o život!

Autor: ris

Její manžel si několikrát prošel peklem závodů Grand Tour. Jenže Giro d'Italia, Tour de France i španělský Vuelta jsou selankou proti silnicím v Česku, kde řidiči cyklisty ne a ne respektovat! Michaela Kreuzigerová (39) by mohla vyprávět...

„Není tajemstvím, že jsme cyklistická rodina a že cyklistika je naší každodenní součástí. Naši vášeň bohužel nesdílí většina řidičů na našich silnicích,“ posteskla si prostřednictvím sociálních sítí partnerka dlouhodobě nejlepšího silničního bikera u nás.

Se zanícenými šoféry má tolik zkušeností, že by mohla napsat knihu. „Nevím proč, ale někteří z nich mají tak nějak pocit nás cyklisty „školit“, znepříjemňovat nám pohyb na vozovce,“ nechápe Kreuzigerová. „Anebo si třeba ani neuvědomují, že cyklista nezastaví ihned na místě, ale že k tomu potřebuje pár metrů, že je na kole zranitelný a následky střetu s autem jsou pro cyklistu většinou fatální,“ doplnila.

Manželka cyklisty Romana Kreuzigera Michaela
Manželka cyklisty Romana Kreuzigera Michaela

S netolerancí lidí za volantem se několikrát setkala na vlastní kůži. „Sama jsem za posledních pár dní schytala pár ostřikovačů (řidič, který je na úrovni cyklisty začne ostřikovat přední okno), pár nadávek, nebo jsem byla vytroubena či předjeta na centimetry. Podotýkám, že jezdím sama, u krajnice a na málo frekventovaných silnicích a pod sedlem mám neustále zapnuté výstražné světýlko,“ zlobí se dáma, která rozhodně nemluví do větru.

Kreuzigerová s manželem upozorňují na nekomfortní bikerské prostředí  na tuzemských vozovkách dlouhodobě. Dokonce natočili sérii instruktážních videí, v nichž hrají hlavní roli zpěvák Pavol Habera, herec Jiří Langmajer či profík Petr Vakoč, který před dvěma lety bojoval o život poté, co ho během soustředění v Jižní Africe srazil náklaďák.