Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Samkové vzala oba rodiče zákeřná rakovina: Evo, opatruj se!

Autor: ida, zal

Zažívá bolest, jakou si lze jen stěží představit. Eva Samková (27) přišla během dvou let a čtyř měsíců o oba rodiče. Na vině je rakovina. Až se rána aspoň trochu zacelí, bude muset snowboardistka myslet i na sebe.

Stejná příčina, ale pokaždé jiný průběh. Zatímco tatínek Roman (+54) žil s nádorem na mozku patnáct let (zemřel v lednu 2018), u maminky Ludmily (+62) proběhla zhoubná rakovina strašidelným kvaltem. „Zemřela v sobotu po krátké, těžké nemoci,“ oznámil za olympijskou šampionku její tým.

Eva Samková se směje se svou maminkou na přivítání ve Vrchlabí
Eva Samková se směje se svou maminkou na přivítání ve Vrchlabí

Vyrovnat se v sedmadvaceti letech s brzkou ztrátou dvou nejbližších lidí bude neskonale těžké. Obzvlášť pro skvělý vztah, který Eva s rodiči měla. „Nejdůležitější pro moji výchovu bylo, jak to se mnou ani jeden z rodičů nehrotil. Vždycky stáli tak nějak v pozadí a nenápadně hlídali, abych dělala věci pořádně, neflákala se a nevymýšlela si, že se mi nechce,“ prozradila snowboardistka ve zpovědi Bez frází. Teď to hlídání bohužel bude jen na ní. A z vět osloveného odborníka na onkogenetiku vyplývá, že by na sebe opravdu měla dávat pozor.

Jak je to s geny a rakovinou, vysvětlil Blesku profesor MUDr. Michal Zikán. „Ani v případě, že nejbližší příbuzní onkologicky onemocněli, nemusí potomci rakovinu nutně zdědit. Musíme si uvědomit, že dnes každý třetí onemocní rakovinou a proto není výjimkou, že v rodinách je několik onkologických pacientů,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce, ale vzápětí dodal: „Pokud je v příbuzenstvu více nádorových onemocnění nebo nemocní onemocněli v mladším věku či kolem padesátého roku života, tak bych genetické vyšetření doporučil.“