Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Spirála smrti mladé krasobruslařky: Sport, epilepsie, striptýz a sebevražda

Autor: ris

Z poslední spirály smrti nevybruslila. Juniorská mistryně světa v krasobruslení i nadějná olympionička Austrálie Jekatěrina Alexandrovská (†20) neunesla situaci a v sobotu skokem z moskevského balkonu ukončila svoje trápení. Život na ruby jí otočila krutá diagnóza – epilepsie.

Kvůli drsné nemoci musela talentovaná sportovkyně ze dne na den na brusle zapomenout. Přitom piruety na ledě čmárala už od svých čtyř let! Nic neuměla lépe.

Není divu, že se s krutou ranou osudu ne a ne vyrovnat. Situace to byla neúnosná natolik, že si podle televizní stanice Channel 5 mladá blondýnka ze zoufalství vydělávala striptýzem v jednom z moskevských podniků.

To ale nebyl život, jaký si představovala. Strasti, jež se během chvíle přeměnily v těžké deprese, vyřešila tím nejhorším možným způsobem - skokem ze šestého patra. Podle moskevské policie šlo o sebevraždu. Krasobruslařka údajně jednala pod vlivem alkoholu.

„Cítila se osamělá. Snažila jsem se jí podporovat, ale kvůli okolnostem jsem se jí nemohla věnovat víc, čehož teď lituji. Měla jsem se s ní další den setkat,“ popisovala poslední stavy krasobruslařky její kamarádka Veronica.

Pro Jěkatěrinu Alexandrovskou bylo krasobruslení všechno
Pro Jěkatěrinu Alexandrovskou bylo krasobruslení všechno

Podle ní Jekatěrina doufala, že se v nějaké roli ke svému sportu vrátí. „Toužila po tom, ale na druhou stranu nevěděla, jak toho dosáhnout,“ pokrčila rameny. Alexandrovská oslovila některé televize, kde by mohla působit jako expert, všude ji ale odmítli.

Sebevraždou završila trable, jež před pěti lety odstartovala nenadálá smrt jejího otce. Z tmavého tunelu nikdo neukázal cestu ven. Ani specialisté na duševní zdraví. Ti se teď starají o její maminku, jež zkolabovala! Pět let od smrti manžela přišla i o jedinou dceru.

„Nechápu, proč se to stalo,“ smutnil bývalý trenér Alexandrovské Andrej Khekalo. Podle něj měla Jekatěrina v hlavě jen sport. „Když ho nemohla dělat, přestala se aktivně účastnit života,“ doplnil.

Své si k tomu řekl taky choreograf Andrej Pašin. „Neměla žádné vzdělání, ke kterému by se mohla upnout. Bruslení bylo její život. Na ledě byla strašně silná,“ řekl na adresu Australanky s ruskými kořeny, jejíž parťákem mezi mantinely byl Harley Windsor.

Přitom podle všech šlo o inteligentní dívku. „Kdyby chtěla studovat, nepochybuji, že by se dostala na jakoukoliv univerzitu,“ chválil její inteligenci Khekalo.

Jekatěrina se ale rozhodla pro mnohem radikálnější řešení.