Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dojatá Krejčíková po fantastickém postupu: Slzy pro Novotnou a srdce pro Šafránkovou!

Autor: ČTK, ptr

Česká tenistka Barbora Krejčíková (25) postoupila do finále Roland Garros a zahraje si o první grandslamový titul ve dvouhře. Po jednom z největších vítězství kariéry si dojemně polibkem vzpomněla i na svou milovanou mentorku Janu Novotnou (†49) a srdce poslala zesnulé herečce Libušce Šafránkové (†68).

Kometa letošního French Open v semifinále odvrátila Marii Sakkariové z Řecka mečbol a zvítězila ve třech setech 7:5, 4:6 a 9:7. Souboj trval tři hodiny a osmnáct minut. V sobotním finále se pak Krejčíková utká s Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska, která porazila Tamaru Zidanšekovou ze Slovinska 7:5 a 6:3.

Krejčíková je třetí českou finalistkou French Open od roku 2015. Před šesti lety hrála o titul v Paříži Lucie Šafářová a předloni Markéta Vondroušová . Jedinou českou vítězkou dvouhry French Open je Hana Mandlíková z roku 1981. Martina Navrátilová uspěla dvakrát, ale v letech 1982 a 1984 pod vlajkou USA.

„Vždycky jsem chtěla hrát zápas jako byl tenhle. Obě jsme měly své šance, obě jsme hrály tak dobře a i kdybych prohrála, tak bych na sebe byla pyšná. Nejdůležitější je bojovat, nejen tady, ale i v běžném životě,“ řekla Krejčíková na kurtu a vyklepávala si unavené nohy.

Poděkovala svému týmu i dvojnásobnému vítězi turnaje Janu Kodešovi v hledišti. „Za podporu. Psal mi celou dobu. A děkuji Janě Novotné tam nahoře, která na mě dohlíží, opravdu mi chybí. Je pro mě důležité, že jsem to řekla nahlas,“ pronesla Krejčíková. Na kameru pak nakreslila srdíčko a do něj napsala jméno ve středu zesnulé herečky Libuše Šafránkové .

Barbora Krejčíková po výhře napsala na kameru jméno Libuše Šafránkové
Barbora Krejčíková po výhře napsala na kameru jméno Libuše Šafránkové

V rozhovoru pro televizní stanici Eurosport se pak ještě více rozhovořila o Janě Novotné, která obrovsky ovlivnila její kariéru. „Myslím na ni každý den a jsem moc smutná, že tu nemůže být. Vím jak moc by křičela a skákala, tak jak si pamatuji. Vzpomínám si, jak jsem v osmnácti letech přišla k ní domů a ptala se, jestli mi může pomoci. Jestli mám hrát profi tenis. Řekla mi, ať jdu a hraju, protože to mám v sobě. Byla mou průvodkyní,“ odpovídala viditelně v emocích.

Krejčíková má navíc šanci vyhrát dvouhru i čtyřhru, v které ji čeká v páru s Kateřinou Siniakovou semifinále v pátek. Vyhrát dvouhru i čtyřhru žen dokázala v Paříži naposledy domácí Mary Pierceová v roce 2000.