Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Noční štěstí Petra Mikolandy: Druhá transplantace ledviny!

Autor: ptr, top

Poslední měsíce opět trávil řadu hodin na dialýzách a čekal na spásný telefonát. Ten nakonec přišel. Bývalý fotbalista Petr Mikolanda (37) se dočkal v noci vysněného zazvonění a okamžitě zamířil do nemocnice na svou druhou transplantaci ledviny. Teď už se zotavuje po náročném zákroku a těší se na světlé zítřky.

První ledvinu mu darovala odvážná a milující maminka. Familiérně si ji pojmenoval »Lenička« a sloužila mu dlouhých deset let. Přitom původní prognózy slibovaly jen pět až osm. Vše však má svůj konec a tak i »Lenička« dosloužila. Postupně odcházela během prvního pololetí letošního roku a od léta už musel bývalý mládežnický reprezentant na pravidelné dialýzy.

„Poslední půl rok jsem cítil únavu po každé sebemenší zátěži. Pak jsem se třeba šestkrát za noc budil s křečemi, kroutily se mi prsty na rukou a nohou, člověk ani neudrží skleničku s pitím, otékaly mi kotníky... Cítil jsem, že ledvina dodělává, což následně potvrdili v IKEM,“ popsal těžkosti v srpnovém rozhovoru Blesku.

Na první transplantaci čekal předlouhých tři a půl roku, ale procesy se naštěstí velmi zrychlily. „Několikrát se znásobil počet dárců, čímž všem moc děkuji. Může to přijít zítra, za 14 dnů, za měsíc. Já doufám, že po létě už budu mít všechno za sebou a v zimě snad zase začnu fungovat jako trenér,“ sdělil své přání. Vše nakonec trvalo o pár týdnů déle, ale i tak jde o úžasný pokrok.

Nyní už je tedy v procesu rekonvalescence a i když ho čeká ještě pár krušných dnů, tak ty následující léta plnohodnotného života za to jistě stojí. „Transplantace. Když Vám v noci zavolají a změní život. Optimistické myšlení, víra, úžasná rodina a lidé kolem mě. Jsou i skvělé životní výsledky. Tohle je jeden z nich,“ vypsal se ze svých pocitů na nemocničním lůžku. Nezbývá než držet palce, aby nové ledvina fungovala co nejlépe a nejdéle, jak je možné.

Petr Mikolanda (37)
* Jako útočník reprezentoval Česko ve fotbalových výběrech do 19, 20 a 21 let.
* Hrával za Motorlet, Slavii, Žižkov a Boleslav, rok byl na zkušené ve West Hamu.
* Po transplantaci se zkoušel k fotbalu vrátit, ale zdraví dostalo přednost.
* Jako trenér fungoval v Táborsku, na Žižkově, u jedenadvacítky a také v Saudské Arábii.
* Komentuje fotbal v televizi, pomáhá s chodem rodinného podniku, který se zabývá prodejem zmrzliny a dalších pochutin.
* S manželkou Hankou má sedmiletého syna, další dva vyženil.

Bývalý fotbalista Petr Mikolanda má za sebou druhou transplantaci ledviny.
Bývalý fotbalista Petr Mikolanda má za sebou druhou transplantaci ledviny.