Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinská tenistka Kosťuková: (Bělo)Rusům ruku nepodám!

Autor: pl

Hned první hrací den na Australian Open přinesl kontroverzní situace v hledišti. I přes zákaz se tam totiž objevily ruské vlajky. S těmi je nyní konec. Od Rusů se silně distancuje i ukrajinská tenistka Marta Kosťuková (20). Ta prohlásila, že kvůli okupaci její země odmítá podávat ruce ruským a běloruským soupeřkám.

Svůj postoj k hráčkám z okupantské země dala jasně najevo už loni v září na US Open, kdy nepodala ruku Bělorusce Viktorii Azarenkové. Nyní prohlašuje, že to samé má proti ruským a běloruským hráčkám v plánu i na Australian Open, pokud její soupeřky jasně neodsoudí válku na Ukrajině. Tenistka Marta Kosťuková zkrátka nemůže ruské tenistky ani cítit. 

,,Ohledně války a všeho okolo toho jsem svůj názor nezměnila," cituje Kosťukovou britský deník Daily Mail. ,,Protože když někdo z Rusů prohlásí, že nechce válku, vyzní to tak, jakoby jsme my válku chtěli. Samozřejmě, že také nechceme válku."

Zákaz vlajek

A nejen na kurtu. Rodačka z Kyjeva si Rusy drží dál od těla i v zákulisí. Podle jejich vlastních slov je sotva pozdraví. Nepodávání rukou ovšem není jedinou ukrajinsko-ruskou kontroverzí na grandslamovém turnaji.

Hned první den se mezi diváky objevila ruská vlajka, a to dokonce dvakrát! Nejdříve v zápase Ukrajinky Kateryny Baindlové (28) proti Rusce Kamille Rachimovové (21), a pak při utkání Daniila Medveděva (26). Ihned po incidentech organizátoři turnaje ruské a běloruské vlajky zakázali.

Podávat si ruku s nepřítelem? Ani omylem! Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková má na Australian Open jasno
Podávat si ruku s nepřítelem? Ani omylem! Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková má na Australian Open jasno