Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ponížená, ale bojující. Musela jsem se počůrat, stěžuje si paralympionička

Autor: nit

Nepříjemný okamžik ponížení zažila britská paralympionička Anne Wafulaová Strikeová při cestě vlakem z Nuneatonu do Stanstedu. Toaleta pro vozíčkáře byla porouchaná, a než vlak zastavil ve stanici s funkčním záchodem, už bylo pozdě. Sportovkyně se rozhodla zážitek zveřejnit, aby upozornila na nevyhovující podmínky pro postižené v dopravě.

Wafulaová Strikeová pochází z Keni, kterou jako první postižená sportovkyně reprezentovala na paralympiádě 2004 v Aténách, později získala britské občanství, za svou novou zemi závodila na paralympiádě a byla oceněna Řádem britského impéria. Vloni 8. prosince se vlakem vracela za zasedání výkonného výboru britského atletického svazu.

„Vysadili mě do vlaku, kde byla asistentka pro vozíčkáře,“ uvedla Wafulaová Strikeová pro BBC s tím, že ji před nefunkční toaletou nikdo nevaroval. „Po hodině a půl jsem potřebovala použít záchod a k mému ohromení na něm byla cedulka, že je mimo provoz. Čekala jsem na průvodčí, která byla velmi chápavá a řekla, že mi na další zastávce pomůže na toaletu a pak zpátky do vlaku.“

Když však vlak na další zastávce zastavil, u rampy pro vozíčkáře nebyl nikdo, kdo by paralympioničce pomohl. A před další zastávkou už Wafulaová Strikeová neměla dost času.

„Musela jsem to udělat a počůrala jsem se. Byla mi odňata důstojnost, byla jsem ponížená,“ stěžovala si.

V Británii událost měla ohlas a poslanec Robert Halfon napsal železniční společnosti CrossCountry, která vlak provozuje, dopis s vyjádřením, že šlo „pro jednadvacáté století o totálně neakceptovatelnou sérii událostí“.

Andy Cooper, výkonný ředitel CrossCountry, společnost omluvil s tím, že musela nasadit do provozu náhradní vlak kvůli předchozím nehodám dvou dalších vozů.
„Normálně bychom tento vlak nenasazovali do provozu, ale v nedávných měsících dva naše rychlovlaky narazily do krav a vykolejily. Oba vlaky byly tak vážně poškozené, že si vyžádaly velké opravy a byly vyřazeny z provozu,“ vysvětlil Cooper.

Společnost na omluvu Wafulaové Strikeové věnovala bezplatnou jízdenku do první třídy.